V Praze by uprchlíci podle průzkumů většině lidí vadili

04.04.2016 14:23

Polovina Pražanů považuje migraci za problém, 73 procentům by vadil příchod uprchlíků. V porovnání s celostátním průměrem je to nepatrně méně. Vyplývá to z Analýzy pocitu bezpečí 2015, který pro Prahu zpracovala společnost Ipsos. V průzkumu odpovídalo 1000 obyvatel metropole. Analýza zkoumala kromě postoje k migrantům pocit bezpečí v místě bydliště a spokojenost lidí s prací policie.

V Praze by uprchlíci podle průzkumů většině lidí vadili
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

"Odmítavý postoj Pražané nejčastěji odůvodňují tím, že stát by se měl nejdříve postarat o své vlastní občany. Třetina dotázaných pak shodně tvrdí, že se obává nárůstu kriminality, islámu jako náboženství a možného zneužití sociálního systému," uvádí se v dokumentu.

Obavy jsou podle analýzy odůvodňovány také strachem z terorismu, o kterém se zmínilo 41 procent dotazovaných, a to přes to, že byl výzkum pořizován ještě před útoky v Paříži loni v listopadu.

Postoj k příchodu migrantů se liší podle věku Pražanů i místa, kde bydlí. "Velmi vadí" příchod migrantů polovině dotazovaných nad 50 let, ale jen 39 procentům lidí mladších 30 let. V celkovém výsledku příchod migrantů "velmi vadí" 45 procentům osob a "spíše vadí" 28 procentům.

Nejvíce vadí příchod migrantů obyvatelům Prahy 14, tedy Černého Mostu (90 procent), Prahy 18-Letňan (86 pct.), Prahy-Radotína (85 pct.) a Prahy 22-Uhříněvsi (81 pct.). Výsledek je součtem odpovědí "velmi vadí" a "spíše vadí", nejvíc odpovědí "velmi vadí" uvedli obyvatelé Černého Mostu (70 pct.), Letňan (63 pct.) a Uhříněvsi (51 pct.).

Podle Jany Štoskové z oddělení prevence magistrátu nelze ale s analýzou zacházet jako se statistikou, řekla to na jednání výboru pro národnostní menšiny. "Analýza se zabývá subjektivními pocity bezpečí občanů a doplňuje celkový pohled, kdy jsou k dispozici statistická data a další šetření i údaje. Jedná se o průřezovou analýzu, která může naznačit některé jevy a vývoj v dané oblasti," uvedla. Výstupy analýzy budou využity při plánování aktivit a opatření, například koncepce prevence kriminality nebo rozdělení finančních prostředků na granty.

Průzkum navazuje na analýzy pocitu bezpečí let 1997, 1999, 2001, 2009 a 2010. Zúčastnilo se ho ve druhé polovině října 2015 tisícovka obyvatel ze všech pražských městských částí. Pro magistrát ho za 200.000 korun zpracovala firma Ipsos, která vyhrála veřejnou zakázku.

Z analýzy dále vyplynulo, že mezi nejzávažnější problémy města patří podle Pražanů drogy a drogově závislí, to uvedlo 73 procent dotazovaných. Lidem vadí i vandalismus, pouliční kriminalita, krádeže v MHD, bezdomovectví a agresivita lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…