V Praze pochodují tisíce lidí za legalizaci konopí

06.05.2017 15:36

Odhadem tisíce lidí dnes zhruba hodinu po poledni vyrazily z pražského Karlova náměstí na pochod za legalizaci konopí. Demonstrace nazvaná Million Marihuana March se koná v metropoli již podvacáté, píše ČTK.

V Praze pochodují tisíce lidí za legalizaci konopí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pochod za legalizaci konopí v Praze

Pochod se vydal směrem na ostrov Štvanice, kde bude následovat kuturní program. Akci pořádá občanské sdružení Legalizace.cz.

V čele průvodu jede několik alegorických vozů, na jednom z nich vystupuje dýdžej s kapelou. Někteří lidé nesou transparenty například s nápisem: Konopné rostliny do každé rodiny. Další na sobě mají kostýmy. Cílem letošní demonstrace je jako každým rokem podle organizátorů upozornit na přetrvávající zákaz marihuany a apelovat na politiky, aby legislativu upravili. Chtějí, aby bylo možné marihuanu legálně pro vlastní potřebu pěstovat a užívat.

V Česku je legální užívání konopí pro léčebné účely, jinak ale marihuana zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih.

Marihuana je podle průzkumů v ČR nejrozšířenější ilegální drogou, vyzkoušela ji více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let. Léčbu marihuanou povolil zákon od dubna 2013, a to na zmírnění obtíží u dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.

Léčebné konopí ale v českých lékárnách není dostupné kvůli sporům mezi dodavatelem a Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Ústav hledá nového dodavatele českého konopí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…