V Praze začne festival Prague Pride. Hájkův Protiproud mapuje aktivity odpůrců

11.08.2013 18:40

Již toto pondělí začíná v ulicích Prahy další ročník festivalu Prague Pride, který vyvrcholí sobotním průvodem homosexuálů přes Staré Město na Letenskou pláň. I letos se pravděpodobně dají čekat protesty odpůrců. Jedním z nich je i bývalý vicekancléř Petr Hájek.

V Praze začne festival Prague Pride. Hájkův Protiproud mapuje aktivity odpůrců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Letošní Prague Pride má podtitul Jdeme s barvou ven a hlavním tématem je "coming out", tedy proces, kdy člověk oznámí svému okolí, že je gay nebo lesba. Na festival zve i plakát se dvěma mladými ženami v objetí. Ty jsou zároveň partnerkami i ve skutečném životě.

Pro Český rozhlas Radiožurnál obě ženy popsaly, jak těžké je svěřit se svým nejbližším se svou sexuální orientací a jak těžce se s tím někteří lidé vyrovnávají.

Odpůrci protestují

Stejně jako zastánci, objevují se také odpůrci homosexuality. Jedním z nich je i bývalý vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek nebo členové občanského sdružení Akce D.O.S.T. Petr Hájek svůj nesouhlas s konáním festivalu pod záštitou hlavního města Prahy dal najevo už v předchozích letech. V roce 2011 se pustil do ostré kritiky vedení Prahy a akci označil za „nátlakovou akci homosexuálů“, homosexuály pak za „deviantní občany“.

Také vloni proti festivalu ostře vystupoval. Hájek promluvil na akci konané iniciativou D.O.S.T. a Prague Pride označil za odpudivou frašku a náborovou akci homosexualismu. "Homosexualita je především smrtelná choroba duše, jak řekl papež Benedikt XVI. A homosexualismus, hnutí, které ji propaguje a činí z ní dokonce předmět hrdosti, je zase příznakem smrtelné choroby naší civilizace," napsal například Hájek ve svém komentáři z loňského července "Když Bůh s námi, kdo proti nám?".

I letos se proto dají očekávat protesty konzervativních kruhů. Hájkův "kontrarevoluční" on-line magazín "Protiproud sleduje všechny aktivity odpůrců a pravidelně informuje své čtenáře", jak se píše v článku, který popisuje kampaň Akce D.O.S.T. proti festivalu. Proti hlavnímu sponzoru pochodu, Pivovarům Staropramen s.r.o., Akce D.O.S.T. protestuje organizováním bojkotu jeho výrobků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…