V katedrále sv. Víta se dnes koná modlitba za oběti totality

17.11.2015 6:16

V katedrále sv. Víta se dnes od 18:00 koná ekumenická modlitba za oběti totalitních režimů, během které zazní světová premiéra Panychidy Petra Koronthályho. Bohoslužbu bude sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Zúčastní se ministr kultury Daniel Herman.

V katedrále sv. Víta se dnes koná modlitba za oběti totality
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

V Koronthályho Panychidě vystoupí barytonista Roman Janál, Kühnův smíšený sbor se sbormistrem Martinem Valáškem a Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigentky Miriam Němcové.

Zatímco v katolické církvi se bohoslužba za zemřelé ustálila do podoby requiem, což je mše s vlastními texty za zemřelé, v byzantské liturgii, kterou používá jak pravoslavná, tak i řeckokatolická církev, se vyvinul vlastní obřad panychida, sestávající povětšině ze zpívaných modliteb. Kněz, diákon a sbor střídavě zpívají o boží slávě, lidské nepatrnosti a o naději, kterou přinesl „boží syn“.

Byzantská tradice nepoužívá při liturgii hudební nástroje, neboť za nejdokonalejší nástroj považuje lidský hlas. Koronthály však ve svém zhudebnění panychidy použil i orchestr, aby tak propojil východní a západní tradici křesťanství. Úcta k východní tradici je vyjádřena velmi rozsáhlým využitím homofonního sborového zpěvu, monumentalita orchestrálního zvuku má naznačit Boží slávu, zatímco meditativní plochy inspirované tvorbou Arvo Pärta vedou k zamýšlení se nad textem, na který je dán důraz. Ke zhudebnění si autor vybral text v církevní slovanštině, roli kněze svěřil sólovému barytonu, zatímco menší roli diákona svěřil tenoristovi ze sboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…