V kauze MUS se zřejmě odloží civilní žaloba ČR. Obžaloba se vrátila

16.04.2012 20:33

Podle dřívějších vyjádření českých úřadů se měla nejpozději v dubnu podat civilní žaloba o náhradu miliard korun v kauze Mostecké uhelné. Nyní je však dost možné, že Česko peníze nedostane zpět tak snadno. Připustila to i Karolína Peake.

V kauze MUS se zřejmě odloží civilní žaloba ČR. Obžaloba se vrátila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž k Mostecké uhelné

Původně se předpokládalo, že v nejpozději v dubnu se podá civilní žaloba kvůli miliardám v kauze Mostecké uhelné společnosti. V pátek ale rozhodl švýcarský soud o vrácení obžalovacího spisu bernské prokurátorce, která ho má dopracovat a upřesnit. Kvůli tomu se civilní žaloba zřejmě odkládá.

Podle informací Aktuálně.cz nyní právníci, které si najalo ministerstvo financí, zjišťují, zda takové vrácení žaloby bude mít vliv na české nároky na odstavené miliardy. Přední politici se zatím odkazují na nedostatek informací. "Požádám ministerstvo financí o detaily na středeční vládě," uvedla vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake.

"Je samozřejmě možné, že s civilní žalobou počkáme, ale zatím neznám důvody vrácení k přepracování, zda souvisí s výší škody, nebo jinou věcí," připustila Peake.

Podobně hovoří i ministerstvo spravedlnosti. "Ministerstvo spravedlnosti nezná konkrétní důvody vrácení obžaloby ve věci MUS a má zatím informace pouze z médií. V této věci nemá ani žádnou vlastní působnost," uvedla mluvčí Petra Hrubá.

Resort financí zatím nechce o kauze a rešerši svých elitních právníků mluvit. "Situaci zatím analyzujeme," řekl jen mluvčí Ondřej Jakob.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…