V pondělí mohou vytipované strany čekat telefony, oznámil v ČT Hamáček

08.11.2013 22:45

Hosty pátečních Událostí, komentářů byli stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček, první místopředseda hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek a místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

V pondělí mohou vytipované strany čekat telefony, oznámil v ČT Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, stínový ministr obrany za ČSSD

Podle Hamáčka bylo prohlášení o odstoupení Michala Haška a Jeronýma Tejce zbytečně emotivní. Ti se v něm opřeli do sociální demokracie. Hašek dokonce prohlásil, že strana utlačuje lidi, kteří mají odlišný nazor, než má předseda Bohuslav Sobotka. kromě toho by podle něj měli odstoupit další, kteří mají za špatný výsledek voleb odpovědnost. Mezi nimi jmenoval i místopředsedu Lubomíra Zaorálka či Milana Chovance.

"Zcela jistě jsme jednotná strana. Krajské výbory se scházely proto, protože byly pobouřeny chováním některých členů. Ale ani Zaorálek ani Chovanec se podle mých informací podobných činů nedopustili," vysvětluje. "V rámci výsledků voleb je odpovědné celé vedení strany. My jsme posledních čtrnáct dní ovšem neřešili výsledky voleb, ale jednu schůzku, o které někdo lhal," dodal Hamáček.

Lítost i údiv

"Pan místopředseda Chovanec nabídl rezignaci, předseda strany ji ale nepřijal," vysvětlil situaci Hamáček. "Celá věc byla nabita emocemi a během tiskové konference jsem měl pocit, že tam nějaké emoce ještě zůstaly. Tisková konference byla emotivnější, ale jsem přesvědčen, že emoce brzy odezní," dodal k tiskové konferenci Haška a Tejce.

"Pohybuji se v sociální demokracii hodně dlouho. Nemám pocit, že by nyní vypuklo potírání nějakého názoru," je přesvědčen Hamáček. Problémy uvnitř strany ale zamíchaly s povolebními kartami. V momentě, kdy se měla vítězná strana rozhodnout, s kým utvoří koalici, na veřejnost se začaly dostávat informace nejenom o stranickém puči, ale také o "pochybném" vyjednávacím týmu.

"Je nám velmi líto situace, která vládne v sociální demokracii. My jsme několikrát řekli, že chceme vyjednávat s předsedou strany. Vyjednávací tým ale ještě nebyl ustanoven, tudíž stále čekáme," dodal Jaroslav Faltýnek, místopředseda hnutí ANO 2011. "Je to vítěz voleb a my samozřejmě budeme s ČSSD jednat. Pokud nás osloví," dodal.

Strany čekají na telefonát

Vyčkávací taktiku zvolili také lidovci, kteří budou s velkou pravděpodobností tvořit novou koalici. "Počkejme do neděle. Pamatuji si hodně, ale to, co se děje posledních čtrnáct dnů, jsem ještě u vítěze voleb nezažil," přiznal první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

"Sociální demokracie se několikrát omlouvala, rád bych se omluvil i teď já, i když jsem to nezavinil. Desátého zasedne ústředí výkonný výbor, který rozhodne," dodal Hamáček s tím, že již v pondělí mohou jimi vytipované strany čekat telefonáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…