Dienstbier se v ČT rozčílil na Haška a spol.: Lháři ze sebe dělají oběti!

08.11.2013 19:27

Poté, co se tři rebelové, Jeroným Tejc, Zdeněk Škromach a Michal Hašek, z řad ČSSD vzdali svých funkcí ve vedení strany, zavládl podle senátora Jiřího Dienstbiera ve straně klid. Budoucnost vlády vidí taktéž optimisticky - i když se zřejmě podle jeho slov například s KDU-ČSL a ANO hned napoprvé neshodnou. Jiří Dienstbier byl hostem pátečního Interview 24.

Dienstbier se v ČT rozčílil na Haška a spol.: Lháři ze sebe dělají oběti!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

"Vypadá to, že je klid. Je to i tím, že všichni tři organizátoři rezignovali na své funkce," popisuje současnou situaci ve straně Dienstbier. Dopad jejich rozhodnutí také může vyeskalovat na nedělním stranickém sjezdu, který by mohl oficiálně ukončit vleklou krizi. "Krize byla spíše v rámci osobních ambicí. Ještě ale máme nedělní ústřední výbor, který by mohl krizi ukončit," dodává. Podle Dienstbiera je ale i tak reálná šance na sestavení stabilní vlády, která bude schopná něco prosadit.

"V každé politické straně jsou lidé, kteří se nějakým způsobem střetávají. Je to někdy i užitečné - pokud reprezentují odlišné vize. Ale nesmí prosazovat vlastní ambice," dodává. Prostor k diskuzi je podle senátora ve straně velký a nikdo nikomu nebrání ve stranické diskuzi. "Je to naprostý nesmysl," ohradil se tak proti slovům Jeronýma Tejce, který označil stranickou diskuzi za neexistující. 

Lháři a oběti

"Stranická diskuze vždy byla a vždy bude. To, co řekl například Jeroným Tejc, je velmi nevěrohodné, když odejdou v momentě, kdy se proti nim obrátila celá stranická základna. Je nedůstojné, aby jako lháři ze sebe dělali oběti," dodává. Všcihni tři se totiž odvolávali jak na špatný výsledek voleb, tak na špatné podmínky, které ve straně vládnou. I za to ale podle Dienstbiera může trojice rebelů.

"Od srpnového ústředního výboru a 'akcí' této trojice se denně na předních stranách novin i v televizi přetřásalo, kdo bude tím premiérem v případě vyhraných voleb," poukazuje na pokus o rozklad strany dávno před volbami. "Proto bylo podle mě pokrytecké dopředu naplánované hlasování na předsednictvu," dodává.

Babiš a restituce

Dienstbier se trochu obává spolupráce s KDU-ČSL, se kterou sdílí jedno významné jablko sváru - církevní restituce. S ANO se nemusí shodnout na otázkách týkajících se daní a financí. "Jednání s lidovci a ANO nebudou vůbec jednoduchá. Ale je to jediná možnost, jak sestavit vládu. Bude potřeba určitě nějaký kompromis. Ale i tento krok se musí schválit na sjezdu," dodává. "My samozřejmě budeme jako vítězové usilovat  o post předsedy vlády. Nechci ale v tuto chvíli říkat, jaká bude debata," říká opatrně Dienstbier, který zastává pozici stínového ministra spravedlnosti.

Na otázky ohledně minulosti miliardáře a předsedy ANO Andreje Babiše odpovídal Dienstbier neochotně. Hlavní podle něj je sestavení funkční vlády. "Nebudu se vyjadřovat ke konkrétním osobám, ale my musíme respektovat, že tady nění žádná jiná varitanta, jak sestavit vládu," má jasno Dienstbier. "Je to vůle voličů, kteří si tak zvolili. Tato infomace o minulosti Andreje Babiše byla dostupná i před volbami," dodává Dienstbier.

Partnerství je hlavní

Sociální demokraté se také podle jeho slov nebudou dopředu vzdávat znovuotevření tématu problematických církevních restitucí. "Budeme muset jednat o všem, co do jednání vnese jakákoliv strana," říká s tím, že je mu jasné, že například pro KDU-ČSL jsou restituce uzavřené téma. "Pro nás to téma je, máme-li být partnery, tak se musíme bavit o všech tématech," dodává na závěr Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…