VIDEO Každý rok je více než tisíc dopravních nehod sekundárních

10.05.2019 15:01

Na sociálních sítích začalo v minulých dnech kolovat video, které ukazuje zmatené a často i velmi nebezpečné reakce řidičů po dopravní nehodě. Snaží se poukázat na fenomén tzv. „sekundárních nehod“. Tímto pojmem se odborně označují situace, kdy jedna havárie nastane v důsledku jiné nehody v jejím bezprostředním okolí.

VIDEO Každý rok je více než tisíc dopravních nehod sekundárních
Foto: pourazova-pece.cz
Popisek: nehoda, ilustrační foto

Typicky jde o srážku s odstaveným nebo poškozeným vozidlem, ale také hromadné bouračky. Jejich příčinou jsou většinou zbytečné chyby řidičů, kteří se nevěnují řízení, nebo neznají správný postup při řešení problémových situací u vlastního vozu. Časté jsou například nehody, které způsobí řidiči sledující nehodu v protijedoucím pruhu. Ročně při nich zahyne v průměru 23 osob. Podle České kanceláře pojistitelů je na vině nedostatečná znalost bezpečnostních postupů u účastníků silničního provozu.

Do definice sekundární nehod, ke kterým dojde na dálnici a silnicích 1. třídy, spadá více než 1 000 nehod za rok. Za posledních 7 let to bylo 7400 nehod. Z toho bylo 4 300 nehod bez zranění, přibližně 2 350 nehod s lehkým zraněním, 560 s těžkým zraněním a bezmála 170 nehod s úmrtím. Celková odhadovaná výše škody z těchto sekundárních nehod přesahuje 365 milionů korun.

Vedle nehod, které šetří policie, odpovídají definici sekundárních nehod také případy neřešené ze strany policie, nicméně vyplácené ze strany pojišťoven. To znamená, že skutečný počet všech sekundárních nehod může dosáhnout až trojnásobku případu.

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
Riziko sekundární nehody je relativně nejvyšší na dálnicích. 4,4 procenta z dálničních nehod šetřených policií představují sekundární nehody vzniklé do 2 hodiny v okruhu do 2 kilometrů od původní nehody. V zimních měsících vlivem hromadných nehod dosahují sekundární nehody na dálnicích až 12 procent ze všech nehod. Na silnicích I. třídy představují sekundární nehody 2,3 procenta všech vzniklých nehod.

Jedním z hlavních důvodů je podle expertů nedostatečná kázeň a připravenost řidičů. Problém začíná už v autoškolách, kde se nácviku krizových situací věnuje zcela minimální prostor. Žáci sice mají teoretické informace, ale praktickým nácvikem si jich projde jenom velmi malé množství. V případě havárie jsou často ve stresu a nedokáží postupovat správně. Svým zmateným jednáním ale ohrožují bezpečí sebe, i ostatních účastníků silničního provozu. Mnoho kritiků proto poukazuje na to, že vy se tomuto tématu měly autoškoly začít více věnovat.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…