VIDEO Na EU a NATO kašleme, ubráníme se sami. Miliardář rozjel akci a dějí se věci

26.07.2016 10:08

Jeden z nejúspěšnějších podnikatelů Bulharska se snaží dát dohromady obrannou alianci, která by byla schopna čelit turecké invazi. Na NATO ani Evropskou unii se prý spolehnout nedá. Situaci přirovnal k invazi osmanských Turků do Bulharska v roce 1876, informuje deník Breitbart. Mezitím v Bulharsku vnikla domobrana na ochranu jižní bulharské hranice.

VIDEO Na EU a NATO kašleme, ubráníme se sami. Miliardář rozjel akci a dějí se věci
Foto: Wikipedia, uživatel Perconte
Popisek: Balkán

Bulharský podnikatel Vasil Vasilev uvedl, že „tolerantní a solidární“ Evropská unie nenabízí Balkánu žádnou záruku ochrany proti „takzvaným uprchlíkům“, kteří na Balkán proudí z Turecka.

Anketa

Ministerstvo vnitra tvrdí, že migrační krize odezněla. Má pravdu?

1%
99%
hlasovalo: 10444 lidí

Z toho důvodu bulharský podnikatel a filantrop navrhl zformovat obrannou unii balkánských států, které by se v případě turecké expanze ocitly v ohrožení.

„Jednalo by se zejména o Bulharsko a Řecko, ale také Srbsko a Makedonii. Ty by měli zformovat nějaký typ obranné aliance, aby mohly lépe čelit turecké hrozbě. Tím bychom si také zajistili jakýsi obranný systém, na který bychom se mohli opravdu spolehnout,“ uvedl Vasilev.

 

Při rozhovoru v bulharské Sofii předseda Nadace bratrů Vasilevových uvedl, že „Bulharsko by nemělo mít žádné pochybnosti o tom, že jej Evropská unii jednoduše odevzdá Turecku“. „Ty hodnoty tolerance a panevropské solidarity, které EU hlásá, ve skutečnosti neexistují. Používají se jen v tom případě, že odpovídají zájmům těch, kteří stojí v čele celého bloku,“ dodal.

Právě z tohoto důvodu Vasilev uvedl, že Bulharsko se v případě turecké invaze rozhodně nemůže spoléhat na NATO ani na Evropskou unii.

„Jsem přesvědčen o tom, že ani jedna z těchto organizací nebude ochotna udělat vůbec nic pro zajištění nezávislosti, suverenity a teritoriální celistvosti Bulharska v případě agrese nebo dokonce masivní invaze stovek tisíců takzvaných uprchlíků z Turecka,“ uvedl podnikatel v rozhovoru pro rádio FOCUS.

Vasilev zmínil, že „hordy migrantů“ z Turecka valící se na Bulharsko „budou představovat prakticky to samé nebezpečí jako vojáci známí jako bašibozuci“. Ti tvořili ozbrojené skupiny loajální osmanským Turkům, kteří povraždili tisíce Bulharů při invazi v roce 1876.

Že to Bulhaři myslí s obranou vlasti skutečně vážně, dokazuje i fakt, že na jejich území vznikla jakási ozbrojená skupina nezávislá na bulharské vládě, která má za úkol střežit bulharsko-turecké hranice, odkud přichází uprchlíci do Evropy. Jedná se o „Bulharské národní hnutí“ s názvem „Šipka“, jak se uvádí na jejich internetových stránkách. Domobrana se hlásí k odkazu bulharského revolucionáře a odbojáře proti Osmanům Vasilu Levskému.

Více informací na internetových stránkách hnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…