VIDEO Poteče krev? Ambasáda USA v Jeruzalémě se otevírá, Židé a Palestinci se začali řezat

14.05.2018 13:02

Dnes se oficiálně otevírá americká ambasáda v Jeruzalémě. Izrael v neděli spustil oficiální oslavy, do ulic vyšly davy lidí. Přesně před 70 roky, 14. května 1948, vyhlásil židovský stát nezávislost. Ne všichni to ale vidí jako důvod k radosti, Palestinci zuří.

VIDEO Poteče krev? Ambasáda USA v Jeruzalémě se otevírá, Židé a Palestinci se začali řezat
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Ke kontroverznímu kroku přesunutí americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma se po dlouhých letech spekulací ze stran jeho předchůdců odhodlal americký prezident Donald Trump. Podobný krok ohlásil i český prezident Miloš Zeman, svá slova pak minulý měsíc potvrdil na Pražském hradě při příležitosti oslav 70 let vzniku státu Izrael, za což se mu dostalo bouřlivého potlesku.

Izrael posílil na klíčových místech bezpečnostní opatření v obavě z palestinské reakce. Palestinský prezident Mahmúd Abbás v reakci na Trumpovo prosincové oznámení o přesunu ambasády pozastavil styky s americkou administrativou a nepovažuje za vhodné, aby nadále působil jako mediátor v mírových jednáních mezi Izraelci a Palestinci. Radikální hnutí Hamás, které kontroluje pásmo Gazy, uspořádalo několik velkých demonstrací proti izralesko-egyptské blokádě palestinského území. Protesty mají vyvrcholit právě dnes, kdy se očekává na izraelsko-palestinské hranici přítomnost desítek tisíc Palestinců.

Hamas naznačil, že desítky tisíc Palestinců by se mohly pokusit prolomit hraniční bariéru, aby využily svého „práva návratu“ na dříve ztracená území. Palestinci se totiž chystají na zcela jinou významnou událost – zítřek považují za den národní tragédie. Takzvaná al Nakba, tedy palestinský exodus, označuje útěk palestinských uprchlíků během izraelské Války za nezávislost a v letech bezprostředně po ní. Zhruba dvě třetiny obyvatel pásma Gazy mají za předky právě tehdejší palestinské uprchlíky.

K chystanému přesunu velvyslanectví se vyjadřují i teroristé. Šéf Al-Káidy Ajman Zavahrí vyzval muslimy, aby zahájili džihád proti Spojeným státům. Na Chrámové hoře vypukly v neděli první střety mezi židy a muslimy. Podle očitých svědků na svatou půdu vstoupily skupiny Izraelců i Palestinců. Zatímco Izraelci zpívali, Palestinci volali „Bůh je veliký“. Místní policie několik návštěvníků odvedla pro porušení provozních pravidel a vytváření konfliktů.

Případné prolomení hraničních zátarasů by mohlo vyústit v použití síly ze strany izraelské armády. Od 30. března, kdy protesty začaly, zemřelo na hranicích 42 Palestinců a téměř dva tisíce utrpěly zranění. Evropská unie Izrael kritizovala za nepřiměřené použití síly. Izrael posílil hraniční kontroly o bojové bataliony, speciální jednotky, rozvědčíky nebo odstřelovače. Izraelské letectvo do oblasti shazuje letáky, vyzývající Palestince, aby se od míst drželi dál.

Jeruzalém, považovaný Izraelci i Palestinci za jejich hlavní město, je bodem sváru již velmi dlouho. Město je od roku 1967 sjednoceno, Palestinci na jeho území smějí žít, nemohou však získat občanství. Anexe Jeruzaléma byla označena za okupaci a opakovaně ji kritizovala například Organizace spojených národů. Staré město je tradičně rozděleno do čtyř čtvrtí: arménské, křesťanské, židovské a muslimské.

Oslavy otevření ambasády mají začít v 16 hodin místního času. Na akci kromě Benjamina Netanjahua promluví také americký velvyslanec David Friedman. Oslavy se zúčastní i dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka se svým chotěm, prezidentovým poradcem Jaredem Kushnerem. Přesun ambasády je zatím spíše symbolický, ani jeden ze zhruba osmi set zaměstnanců tel avivské ambasády se v dohledné době do Jeruzaléma nechystá.

Američané s Izraelci teprve musí najít vhodné místo, kde by v Jeruzalémě mohli postavit novou budovu velvyslanectví tak, aby splňovala velmi přísné bezpečnostní požadavky. To může trvat i několik let. Prozatímním sídlem ambasády v Jeruzalémě bude současná budova amerického konzulátu, kde si mohou američtí občané například vyřídit pasy nebo víza.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…