VIDEO: V Marseille se před začátkem fotbalového Eura bojovalo. Tekla krev a policie použila obušky i slzný plyn

11.06.2016 8:41

Mistrovství Evropy ve fotbale začalo ve Francii v pátek večer úvodním zápasem mezi domácím týmem a Rumunskem. Úvodní bitva však již proběhla ve čtvrtečních nočních hodinách, kdy se utkali britští „rowdies“ s místními mladíky.

VIDEO: V Marseille se před začátkem fotbalového Eura bojovalo. Tekla krev a policie použila obušky i slzný plyn
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve Francii již několik týdnů stávkují zaměstnanci státních železnic (SNCF) proti zamýšleným reformám v zákoníku práce. V rámci zákona o minimálních službách jezdí jen pár vlaků denně. V zemi je napjatá situace.

Jak ukazují videa na YouTube, střet mezi britskými fotbalovými fanoušky a místními mladíky byl velmi prudký a rozhodně se nehrálo podle pravidel. Těžko také říci, který z obou táborů nakonec zvítězil, ale jisté je, že mezi poraženými bylo právo a pořádek. Stále také není jasné, která ze stran incident vyprovokovala. Britští „rowdies“, pověstní svými výstřelky, se podle britského deníku Daily Mail dušují, že se pouze bránili útokům místních gangů.

V přístavním městě Marseille žije početná muslimská komunita, která podle odhadů tvoří až třetinu zdejší populace. Jak ovšem uvádí Daily Mail, k dispozici nejsou informace, že by měly násilnosti náboženský podtext. Celý incident dle očitých svědků vypukl v okolí hospody Queen Victoria a irského baru O'Malley, kde se shromáždil větší počet Britů. Francouzská policie v každém případě musela proti britským fanouškům použít slzný plyn a obušky.

Rozvášnění britští fandové kromě vulgárních popěvků také vyzývali Islámský stát: „ISIS, kde jsi?“. Reagovali tak patrně na varování bezpečnostních expertů, že se může fotbalové mistrovství Evropy stát terčem teroristického útoku. „Nejdříve nás provokovali a poté přešli do útoku. Uráželi nás a házeli na nás různé předměty. My jsme jim ale žádnou příčinu nezavdali. Někteří z nás to trochu přehnali s pitím, ale to bylo všechno,“ cituje deník fanouška Simona z Leedsu.

Podle účastníků konfliktu na britské fanoušky zaútočili místní mladíci i za použití podomácku vyrobených zbraní. Mnoho britských fandů tak skončilo v kaluži krve. Ač jsou „rowdies“ zvyklí na podobné konflikty, prudkost a intenzita útoků v Marseille je překvapila a mnohé z nich přímo vystrašila. „Bylo to opravdu hodně drsné. Oni přesně věděli, kde budeme, a měli od začátku jasný cíl nám pořádně naložit,“ uvedl fanoušek z Londýna Chris Lord.

Marseillská policie dorazila na místo konfliktu pár minut před půlnocí a následně na místo přijely i sanitky, aby mohli být ošetřeni ranění. Podle Daily Mail nechává čtvrteční konflikt vzpomenout na podobné události z roku 1998, kdy se ve Francii konalo mistrovství světa ve fotbale. Tehdy došlo k prudkým násilnostem po nečekané remíze mezi Anglií a Tuniskem. Desítky lidí byly tehdy zraněny a více než sto britských fanoušků bylo zadrženo a neprodleně deportováno do Velké Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…