VIDEO Vítejte, uprchlíci. A tady je svačina. Podívejte se na nádraží k našim sousedům

02.09.2015 16:35

Mezi obyvateli Mnichova se zvedla vlna solidarity a hromadně vítali uprchlíky, kteří přijeli vlakem z Maďarska. Popřeli tak mediální obraz situace, kdy jsou televizní obrazovky plné protiuprchlických protestů a hořících uprchlických center. Informují Novinky.cz.

VIDEO Vítejte, uprchlíci. A tady je svačina. Podívejte se na nádraží k našim sousedům
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Při příjezdu do Mnichova se na uprchlíky nejprve vrhli místní lékaři, kteří kontrolovali, „zda nemají svrab nebo neštovice“. Následně se jich už ujali místní obyvatelé. „Na místě to v tu chvíli nevypadalo jako na nádraží, ale spíše jako na nějaké lidové slavnosti.“

„Všechno začalo tím, že jsme chtěli posbírat pár lahví s vodou a rozdat je uprchlíkům. A pak jsme začali dostávat čím dál víc darů,“ řekl pro televizi N24 Andreas Duchmann z iniciativy Pomoc běžencům.

Sdělil také, že se uprchlíci „chovali spořádaně“ a v klidu, nikdo se nesnažil obohatit se na úkor ostatních. „A všichni jsou neuvěřitelně vděční. Ať už nám lámanou němčinou děkují nebo se jen radostně usmívají,“ dodal Duchmann. Místní si vzali k srdci slova kancléřky Angely Merkelové a prezidenta Joachima Gaucka, že je země připravená pomoci uprchlíkům před válkou. Mnichovská policie totiž vyzvala veřejnost, aby již nenosili další dary, jelikož už pro ně není místo a dosavadní zásoba by měla pokrýt potřeby všech, kdo se do Mnichova ještě dopraví.

Uprchlíky mezitím policie odváží do provizorních ubytoven po Bavorsku, pomoc přislíbilo i sousední Bádensko-Württembersko. Vzhledem k tomu, že prázdniny zde potrvají ještě dva týdny, je možnost prozatím ubytovávat uprchlíky i v dosud prázdných školních tělocvičnách.

Uprchlíci dorazili do Mnichova poté, co je maďarská policie doslova posadila na vlak bez platných víz. Rakousko jim taktéž nebránilo ve volném průchodu do Německa.

Vítání v Rakousku

Česká policie naopak uprchlíky, kteří jeli vlakem přes Prahu do Berlína, zadržovala a neumožnila jim v cestě pokračovat. Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová se nechala slyšet, že postupují podle zákona „bez ohledu na to, jak postupují jiné země“. Premiér Bohuslav Sobotka tento přístup kvitoval s tím, že striktně dodržujeme zákony a mezinárodní dohody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…