Český Těšín: Přes přísliby decentralizace a větší dostupnosti úřadu pro lidi se děje pravý opak

02.09.2015 19:46

Stanovisko města Český Těšín tlumočeno místostarostou, který je zastupoval dnes na jednání u vicepremiéra Babiše ve věci rušení poboček FÚ.

Český Těšín: Přes přísliby decentralizace a větší dostupnosti úřadu pro lidi se děje pravý opak
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Přes příslib kompromisu v podobě zajištění omezeného působení finančního úřadu místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny odjíždí z dnešního jednání s vicepremiérem Andrejem Babišem nespokojený. Tvrdí, že stát centralizuje na úkor regionů, uměle a nesmyslně sestěhovává úřady do aglomerací.

„Přes přísliby decentralizace a větší dostupnosti úřadu pro lidi se děje pravý opak. Starostové středních a malých měst už bojují o pošty, pobočky úřadů práce, policisty, a nyní i o finanční úřady. Státní správa posiluje, pozorujeme skokové nárůsty nových úřadů i úředníků hlavně v Praze a krajských městech. Například jen v Ostravě má finanční správa nabrat 80 nových pracovníků a přesto přišlo rozhodnutí zrušit nikoli nevýznamné pobočky v kraji, které slouží desítkám tisíc občanů. Je třeba si uvědomit, že příjem samospráv je generován i zaměstnanci, v tomto případě přijdeme o další pracovníky státní správy. Pokud to půjde tak dál, tak na menších městech zůstanou jen pracovníci na pokladnách supermarketů a dělníci v montovnách,“ varuje Folwarczny s tím, že daňové inkaso je ze všech 23 obcí, které byly navrženy ke zrušení finančního úřadu, nejvyšší právě v Českém Těšíně a je zde i nejvíce zaměstnanců.

Folwarczny poukázal na skutečnost, že finanční správa nákladně opravuje pro své potřeby budovu po bývalém Okresním úřadě v Karviné, přestože právě například v Českém Těšíně a dalších obcích má k dispozici budovy ve vlastnictví státu. “Tato karvinská budova je prakticky dnes už ve vyloučené lokalitě s velmi špatnou nabídkou parkování a lze se domnívat, že se musí sestěhovat úředníci z menších obcí, aby se tento objekt naplnil a odůvodnila se investice,” dodal Folwarczny a doplnil, že navržený kompromis je podle něj jen mezistupněm pro úplné zrušení přesně podle původního scénáře.

Českotěšínská pobočka FU sídlí v budově v majetku státu, která byla postavena jako kanceláře Těšínské komory a je vhodná právě pro tyto účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…