VIDEO Vytleskaný Jiří Drahoš na Národní: Zemanovy hrátky. Je zase na koni. Takto se státník nechová

17.11.2018 12:52

U pamětní desky na Národní třídě v Praze, kam premiér Andrej Babiš po půlnoci přinesl kytici, kterou pak někdo vyhodil do koše, vyzpovídala televize Prima nového senátora a bývalého kandidáta na prezidenta České republiky Jiřího Drahoše, který se účastnil i pietního aktu u Hlávkovy koleje. Zdůraznil, že za svobodu a demokracii je stále třeba bojovat a prozradil, jaký čeká vývoj situace na vládní úrovni.

VIDEO Vytleskaný Jiří Drahoš na Národní: Zemanovy hrátky. Je zase na koni. Takto se státník nechová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

Drahoše prý velmi zaskočila informace, že Babiš položil věnec k pamětní desce na Národní třídě už deset minut po půlnoci. „Nerozumím tomu, jestli se boji lidí,“ kroutil senátor hlavou nad tím, proč nebyl schopen kytici na tomto místě položit veřejně.

„Nevím o žádném takovém případu, že by premiiér nebo člen vlády tohle tajně dělal v noci,“ pokračoval s tím, že si to nedovede ničím vysvětlit.

Během soboty ale premiér podal vysvětlení, že k noční výpravě na Národní třídu měl vážné důvody. Musel totiž odjet do Švýcarska za svým synem. Ten je v posledních dnech jedním z hlavních aktérů kauzy, kterou rozehráli redaktoři webu Seznam Sabina Slonková a Jiří Kubík.

Drahoš okomentoval i usnesení, které přijali senátoři o tom, aby Babiš opusitl vládu a rezignoval na svou funkci. Podle Drahoše se na něco takového čekalo zbytečně dlouho. „Touhle senátní rezolucí se pro mě nic nezměnilo, ani neposunulo. Já jsem jenom v Senátu konstatoval, že taková rezoluce mohla býr přijata mnohem dříve,“ podotkl.

Na prezidentovo vyjádření v TV Barrandov, že v případě pádu vlády by Babiše pověřil sestavením vlády nové poznamenal, že jde jen o typické Zemanovy hrátky. „Je teď na koni a zase cítí možnost, jak zasahovat do situace,“ řekl s tím, že se mu to vůbec nelíbí a státník tohle dělat nemá.

Následovala otázka, jak nyní Drahoš odhaduje vývoj celé situace. V pátek by měla Poslanecká sněmovna hlasovat o nedůvěře vládě. Klade si prý hlavně otázku o dalším osudu vlády. „Jestti ČSSD nahradí SPD. Komunisté jistě zachovají vláda podporu,“ míní Drahoš a dodáva, že jen neví, jestli opozice má pak i plán, pokud by padla vláda, a také s příhlednutím na Zemanova vyjádření.

V rámci připomínky 17. listopadu závěrem upozornil, že je to svátek svobody a demokracie, za kterou je potřeba stále bojovat. „To není něco, co bychom dostali do vínku po sametové revoluci a už to nemuseli hájit a dávat pozor,“ zdůraznil Drahoš s tím, že ho těší kolik lidí, kteří si to dnes přišli připomenout. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…