VIDEO Zakázka na Dukovany: Hrůza! Oni ti Rusové jsou nejlepší a mají šanci vyhrát, míní Klimeš od Bakaly

13.09.2018 8:02

Reportér vydavatelství Economia David Klimeš se ve svém videokomentáři věnoval tomu, jak podle něj běžíme vstříc ruské dostavbě jaderné elektrárny Dukovany.

VIDEO Zakázka na Dukovany: Hrůza! Oni ti Rusové jsou nejlepší a mají šanci vyhrát, míní Klimeš od Bakaly
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Dostavba jaderné elektrárny je byznys za více než 200 miliard korun. „Náš pan prezident by si strašně přál, aby to dostal ruský Rosatom bez nějaké velké soutěže. Já si myslím, že nakonec si to Andrej Babiš nelajsne a bude tu otevřená soutěž. Což ruskému Rosatomu nemusí vůbec vadit,“ míní Klimeš.

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí

„Rusové se v posledních letech stali lídrem v dodávkách velkých jaderných komplexů po celém světě,“ zmínil také Klimeš. „Šance pro Rosatom jsou opravdu velké,“ sdělil Klimeš. Vládní garnituře Andreje Babiše (ANO) jde podle něj jen o to, aby daná firma dodala reference. 

„To není nic jiného než to, že firma přinese důkaz, že něco podobného postavila v nějakém jiném státě na světě. Česká firma Škoda jaderné strojírenství je kousek od velkého úspěchu na východě Ukrajiny. Jenže tato firma není česká, ale ruská,“ podotkl dále Klimeš. 

„Když se měl dostavovat Temelín, tak Rusové udělali konsorcium s jinou ruskou firmou Škoda jaderné strojírenství a byli jedni z favoritů. Co se asi stane teď, když se budou dostavovat Dukovany? No ano...“ poznamenal Klimeš. „Je naprosto tristní, že když se prodávala v roce 2004 Škoda jaderné strojírenství, nebyl nikdo schopen nic říct. V této chvíli se ocitáme v situaci, kdy jasným favoritem dostavby Dukovany je Rosatom. A to je podle mě tragédie, nejenom z hlediska národní bezpečnosti, ale i z hlediska vývoje českého jaderného strojírenství. Krachu státu zdar,“ zakončil Klimeš.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…