VIDEO Zemanův první den v Číně: Velkolepé uvítání, investice i první dáma s Jágrem na hokeji

25.04.2019 12:46

Prezident Miloš Zeman je po páté v Číně. Do Říše středu tentokrát zavítal na summit k Nové Hedvábné stezce, osobně ho pozval tamní prezident Si Ťin-pching. Pozornost, jakou návštěvě české hlavy státu věnuje čínská státní televize CCTV, ukazuje, že v Číně vnímají Zemana jako váženého hosta.

VIDEO Zemanův první den v Číně: Velkolepé uvítání, investice i první dáma s Jágrem na hokeji
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Zeman v Pekingu s čínskou vicepremiérkou

Ve čtvrtek brzy ráno českého času dosedl na přistávací plochu pekingského letiště armádní airbus s prezidentem Milošem Zemanem na palubě. Hlavu státu doprovodil i druhý vojenský speciál s kapacitou zhruba stovky míst, který obsadili zástupci významných českých podniků. 

Návštěvy se v rámci české delegace účastní i legendární hokejový útočník Jaromír Jágr, kterého Miloš Zeman představí svému čínskému protějšku v rámci chystaného bilaterálního jednání.

V čínské metropoli je prezident Zeman teprve pár hodin, přesto stihl několik oficiálních jednání. Jednal s firmou CITIC Group, která rozvíjí aktivity v České republice, zavítal do Bank of China a zaštítil podpis dohod o nových investicích.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí

Během slavnostního ceremoniálu bylo podepsáno hned několik dohod. Jedná se o memoranda o porozumění mezi Hospodářskou komorou České republiky a Bank of China, energetickým gigantem Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače a Bank of China a mezi CITIC Europe a Bank of China.

Později se Miloš Zeman setkal také s čínskou vicepremiérkou Sun Chunlan. „Pan prezident se na českém velvyslanectví setkal s místopředsedkyní vlády ČLR Sun Chunlan. Pan prezident na jednání vyslovil přání, aby Nová Hedvábná stezka vedla i do ČR. Vyjádřil se proti protekcionismu a varoval před obchodními válkami,“ napsal k tomu Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu.

Na české ambasádě hlava státu zahájí oslavy 70. výročí navázání diplomatických vztahů mezi naší zemí a Čínskou lidovou republikou. 

V průběhu slavnostní recepce na českém velvyslanectví v centru Pekingu dojde k podpisu dalších dohod mezi zástupci České republiky a Číny. Poté se Zeman s představiteli některých subjektů, s nimiž bude prostřednictvím dohod navázána spolupráce, soukromě setká.

 

 

S prezidentem je v Číně i první dáma Ivana Zemanová, která má vlastní program. Ta po příletu v Pekingu zavítala na slavnostní otevření nového Česko-čínského centra pro vzdělávání a rozvoj ledního hokeje. 

„Proběhlo krátké přátelské utkání českého a čínského hokejového týmu. Na slavnostní akci samozřejmě nesměl chybět Jaromír Jágr!“ uvedl k tomu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

V příštích dnech zavítá český prezident na summit Second Belt and Road Forum, kde pronese projev. Plánováno je také setkání se zakladatelem čínské firmy Huawei, podpis dalších dokumentů o spolupráci a investicích a pochopitelně jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…