VÍME PRVNÍ Ve Zlíně nevídané. Čunek půjde do krajských voleb v koalici. Posilu našel u prezidenta festivalu

14.02.2024 15:14

Ve Zlínském kraji se schyluje k dříve nevídanému. Tamní krajská organizace KDU-ČSL totiž v těchto dech schválila koaliční smlouvu s lokálním hnutím Zlín 21, kterou před časem založil podnikatel a zlínský zastupitel Čestmír Vančura. Ten by měl být podle informací ParlamentníchListů.cz hned na druhém místě společné kandidátky a napomáhat tak návratu senátora, vsetínského starosty a také dřívějšího hejtmana Jiřího Čunka zpět do Baťova mrakodrapu, tedy sídla krajského úřadu.

VÍME PRVNÍ Ve Zlíně nevídané. Čunek půjde do krajských voleb v koalici. Posilu našel u prezidenta festivalu
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Čunek a Čestmír Vančura

„V současné době spolu se Zlín 21 hledáme společný termín pro tiskovou konferenci, na kterou budete určitě pozván a kde budou sděleny všechny odpovědi na vaše otázky týkající se složení kandidátky, struktury rozpočtu apod.,“ reagoval senátor a lídr lidovecké kandidátky Jiří Čunek na sérii konkrétních dotazů PalamentníchListů.cz. Stejně pak reagovalo také hnutí Zlín 21. „Odpovědi na vaše dotazy zodpovíme až na společné tiskové konferenci, o jejímž termínu vás budeme včas informovat,“ uvedla Kateřina Martykánová, PR manažera hnutí Zlín 21. 
 

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45986 lidí
Co je však v tuto chvíli jisté, je to, že společnou kandidátní listinu povede senátor Jiří Čunek. Ten již dříve zvítězil v lidoveckých vnitrostranických primárkách, když jen těsně v poměru 42:41 hlasů porazil svého vyzyvatele, také senátora Josefa Bazalu. Jiří Čunek bude navíc obhajovat svůj senátorský mandát, který zastává již od roku 2006 a který před šesti lety získal s rekordním výsledkem 51,6 procent již v první kole senátních voleb. Navíc Čunek má za sebou velmi bohatou politickou kariéru, byl místopředsedou druhé vlády Miroslava Topolánka a ministrem pro místní rozvoj a tři roky také předsedou tehdy vládní KDU-ČSL.
 

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45986 lidí
Mezi lidovci, kteří obsadí další čelní místa, budou Simona Hlaváčová, zastupitelka a bývalá místostarostka Vsetína, Michaela Blahová, zastupitelka města Zlín a bývalá krajská radní a Pavel Botek, krajský zastupitel a bývalý náměstek hejtmana pro dopravu. 
 
Podnikatel a spolumajitel Kovárny VIVA Čestmír Vančura, který je také prezidentem populárního zlínského filmového festivalu pro děti a mládeže, vstoupil do komunální politiky v roce 2018 s odhodláním stát se zlínským primátorem. Přestože získal více jak 15 procent hlasů a s nimi i 7 mandátů v městském zastupitelstvu, jeho hnutí skončilo v opozici. Na opozičních lavicích nic nezměnily ani poslední komunální volby v roce 2022, kdy toto místní hnutí sice získalo necelých 17 procet hlasů, ale při nezměněném počtu mandátů se opět nestalo součástí vedení města. 
 
Kromě Čestmíra Vančury by se na krajské kandidátce měl objevit zřejmě také další zlínský zastupitel a advokát Jaroslav Juráš či další zlínský zastupitelů Tomáš Dudák, který je generálním ředitelem zlínské společnosti SPUR. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …