Václav Klaus: Bitva o Evropu se odehraje...

19.12.2016 13:27

Čelíme tlaku na omezování svobody, upozornil v rozhovoru pro týdeník Euro exprezident Václav Klaus. Příčiny nachází jak na tuzemské scéně, tak i v zahraničí, odkud k nám prý stále více a více proudí kulturní marxismus.

Václav Klaus: Bitva o Evropu se odehraje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Klaus tvrdí, že tlak na omezování svobody provází západní civilizaci přinejmenším poslední půl století. Nás ve vší paradoxnosti dlouhá léta chránil komunistický režim. „My jsme se tomu tlaku trochu vyhnuli v komunismu, který byl šílený v mnoha ohledech, ale nezaváděl nám tu registrované partnerství a nepořádal Prague Pride Parade nebo jak se to jmenuje,“ uvedl Klaus.

„Po roce 1989 jsme se nadechli ke svobodě a tyto věci se vůči tomu přívalu svobody zdály malicherné a maličké, a nikoho tak netrápily. První polistopadové vlády v 90. letech k tomu také nebyly tak náchylné. Přece má vláda a vláda ODS se tomu tehdy bránily ze všech sil. S tím jsme celou dekádu poměrně úspěšně bojovali,“ pochválil se expremiér.  Pak už se to prý začalo všechno propadat níže a níže.

Vedle domácích příčin identifikuje Klaus i zahraniční faktory, které přispívají k omezování svobody. „Paralelně existuje obří vzestup tohoto kulturního marxismu v západní civilizaci. A to k nám přichází také více a více,“ upozornil Klaus.

Ukázka z rozhovoru ZDE

Exprezident nicméně uznává, že se celkové klima ve světě v roce 2016 změnilo, a to jako důsledek brexitu a vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. K nějakým pozitivním změnám na české politické scéně je ale Klaus skeptický. Od Trumpa jakožto nového amerického prezidenta si Klaus slibuje posun proti „ubíjející politické korektnosti, multikulturalismu, genderismu, environmentalismu a clintonovskobushovsko-obamovské ideologii šíření demokracie“.

„Když jsem byl před týdnem v Americe, tak na té konferenci vystupoval jeden kritik starého establishmentu a konstatoval, že Obama vstoupil do Oválné pracovny a druhý den dostal Nobelovu cenu míru. Je ale zároveň prvním prezidentem v historii USA, který opouští svůj úřad s tím, že Spojené státy vedou válku na čtyřech různých bojištích. Je nesporné, že tímto směrem se ubírá i myšlení trumpovského tábora,“ myslí si.

Změny v Evropě budou dle Klause odvislé od vývoje v Německu. Podobně jako v případě Česka ale exprezident neočekává výraznější proměnu tamní politické scény. „Fakticky Angela Merkelová třeba v migrační otázce couvá.  Ale myslím, že německý establishment je tak silný v kramflecích, že tam nějakou brzkou změnu neočekávám,“ tuší Klaus. „Kdybychom se všichni stavěli na hlavu, jako že se naše Sobotkova vláda na hlavu nepostaví, tak s Evropskou unií nepohneme. Slabost Itálie je evidentní, kdo ví, jak to bude s Francií. Bitva o Evropu se bezpochyby odehraje v Německu,“ uzavřel exprezident.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…