Václav Moravec včera vymýval lidem mozek, píše aktivista ke kauze Lessy

16.12.2013 11:10

Podle aktivisty spolku Šalamoun Zdeňka Jemelíka věnuje Česká televize velkou pozornost policejně prezidentskému schizmatu. Na tom samotném by nebylo nic špatného, kdyby ovšem, jak aktivista uvádí ve svém vyjádření, nedávala veřejnoprávní televize jednoznačně najevo, že neschvaluje rozhodnutí ministra vnitra v demisi Martina Peciny o vrácení Petra Lessyho do čela policejního sboru.

Václav Moravec včera vymýval lidem mozek, píše aktivista ke kauze Lessy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

"Václav Moravec zasvětil vymývání mozků veřejnosti k tomuto námětu již třetí vydání svých Otázek. Je to nápadný nepoměr proti malé pozornosti, kterou před rokem a půl věnoval Kubiceho puči ve vedení Policie ČR," píše Zdeněk Jemelík ve vyjádření, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Petr Lessy se v kritických dnech svého profesního i osobního života podle Jemelíka v Otázkách neobjevil a svou pověst zde neobhajoval. Naproti tomu Martin Červíček prý dostal příležitost bezprostředně po rozhodnutí ministra Peciny zahájit přezkum platnosti jeho jmenování.

"Prostřednictvím Otázek, zpravodajství a dalších pořadů se tak bulvarizující veřejnoprávní televize vehementně vměšuje do pravomoci ministra vnitra ve věcech personálního řízení policie. Vyplývá z toho potěšující poznání, že ve Švejkolandu máme přece jen více svobody než v Putinově nebo Lukašenkově carství, ale na druhé straně to ukazuje na pokračující rozval státu, postupně ztrácejícího autoritu," tvrdí aktivista.

Nerovné politické krytí a vztah Moravce s Jiřím Pospíšilem

Podle autora textu může za vším stát nerovné politické krytí obou policejních prezidentů. Zatímco Lessy byl prý od počátku trnem v oku ODS, Červíček jí nevadil. "Vrabci na střeše si kdysi hodně cvrlikali o velmi dobrých vztazích mezi jejím čelným představitelem, exministrem Jiřím Pospíšilem a Václavem Moravcem. Jejich vzájemné porozumění může být můstkem, po němž nadále přechází nechuť ODS k Petru Lessymu do veřejnoprávní televize," spekuluje Jemelík.

Celý text Zdeňka Jemelíka čtěte ZDE.

Aktivista spolku Šalamoun dále píše o tom, jak Martin Červíček v pořadu Václava Moravce vystupoval a čím vším se snažil dokázat nesprávnost postupu ministra Peciny. Vytkl mu například to, že situaci řeší odlišně od obdobných případů z minulosti. Připomněl tak odvolané ředitele Zdeňka Bambase a Antonína Kremla, kteří se ale spokojili s náhradním umístěním a své nástupce nevytlačili z místa.

Moravec by měl vyvodit osobní odpovědnost

"Nebylo by správné zazlívat Martinu Červíčkovi, že využil vstřícnosti ČT24, protože skutečně je nezaviněně ve velmi choulostivé situaci a zřejmě potřeboval ventilovat psychické napětí. Jeho potíže ale nezavinil Martin Pecina, nýbrž bývalý ministr vnitra Jan Kubice za součinnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Je tedy na čase, až příště Václav Moravec předloží veřejnosti obvyklý přehled témat, o nichž se po Otázkách začne mluvit, aby mezi nimi bylo vyvození osobní odpovědnosti za puč ve vedení policie ze dne 29. srpna 2012," uzavírá Zdeněk Jemelík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…