Válka na Ukrajině, Kreml, Porošenko a veliké změny: Co se píše v Rusku a u nás to nezaznělo

11.06.2014 11:10

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval Kyjev k ukončení bojových operací na východě země a otevřel diskuzi s místními povstalci. Lavrov tak učinil na společné tiskové konferenci s polským ministrem zahraničí Sikorskim a německým ministrem zahraničí Steinmeierem, která se konala včera v Petrohradu.

Válka na Ukrajině, Kreml, Porošenko a veliké změny: Co se píše v Rusku a u nás to nezaznělo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Lavrov dále vyjádřil přesvědčení, že v opačném případě bude konflikt nadále eskalovat. „Obě strany konfliktu jsou ukrajinské národnosti a vynechání zástupců z diskuze může napětí prodlužovat donekonečna," shrnul Lavrov své názory na současnou situaci na Ukrajině.

V dalším průběhu tiskové konference také vyloučil, že by Rusko bránilo Ukrajině v procesu sbližování s Evropskou unií, který započal podepsáním asociační dohody. „Nemáme v plánu v této souvislosti uvalit na Ukrajinu žádné sankce. Pokud došli Ukrajinci k názoru, že je pro ně výhodnější užší sepětí s EU než přítomnost v obchodní zóně CIS, budeme jejich rozhodnutí respektovat,“ uvedl.

„Oni však zase musí pochopit, že tím ztrácí nárok na benefity, které jim v režimu volného trhu plynuly. Není zapotřebí to vnímat jako nějaké sankce. Jednoduše se vrátíme ke standardním obchodním vztahům, jaké máme se všemi ostatními zeměmi," vysvětlil Lavrov postoj Ruska.

V další diskuzi se hovořilo také o případném členství Ukrajiny v NATO. Polský ministr Sikorski sdělil, že tato záležitost rozhodně není na pořadu dne. A to přesto, že generální tajemník NATO Rasmussen v sobotu veřejně uvítal zvolení Porošenka ukajinským prezidentem a vyzval k užší spolupráci mezi spojenci a Ukrajinou. „Ukrajinu dlouhodobě považujeme za spolehlivého partnera NATO a podporujeme její snahu o nezávislost a suverenitu,“ uvedl šéf Aliance.

Redaktor ParlamentníchListů.cz Jan Rychetský zasílá aktuální fotografie z Majdanu i dalších míst Kyjeva:


Na veřejná vystoupení politiků kontinuálně reagují ruská média ve svých komentářích. Deník Kommersant si ve svém článku například povšiml, že z Ukrajiny poprvé zazněl konkrétní termín ukončení vojenských operací. Jasné vyjádření zaznělo z úst nově zvoleného ukrajinského prezidenta Porošenka, které podle Kommersantu Kreml přivítal s nadějí. Zároveň však deník dodává, že Porošenkovo prohlášení příchází v době nepolevujících vojenských střetů na východě země a je tedy diskutabilní, na kolik bude proveditelné v praxi.

Server Expert se ve svém komentáři věnuje rovněž prohlášení Porošenka o okamžitém ukončení „protiteroristických“ operací. Podle komentátora serveru vláda tuší, že operace se nevyvíjí podle jejích představ a měla by mít odvahu to veřejně přiznat. Server dále zdůrazňuje, že vláda dosáhla pouze dílčích úspěchů v případě opětného získání kontroly nad doněckým letištěm a městem Krasnyj Lyman.

Komentátor ruského serveru Expert je přesvědčen, že vláda ztratila pro svoji vojenskou operaci na východě země i podporu veřejnosti. Ta vládě vytýká mimo jiné ekonomické náklady v řádech mnoha milionů dolarů, vynaložené na celou akci. Klíčovou otázkou podle serveru Expert zůstává, jestli si prezident Porošenko přes své prohlášení skutečně dovolí zastavit operaci, za kterou si vláda v Kyjevě jednoznačně stojí.

Také deník Nezavisimaya Gazeta se ve své analýze věnuje krokům prezident Porošenka, který byl přítomen rusko-ukrajinským jednáním o ukončení konfliktu na východě země a celkové stabilizaci regionu. Nezavisimaya Gazeta zdrůrazňuje fakt, že Porošenko navrhl zpřísnění kontrol na rusko-ukrajinských hranicích. Stejný návrh přitom vzešel i od zástupců amerického ministerstva obrany, kteří navštívili Kyjev minulý týden.

Spojené státy jsou dle informací v tomto článku připraveny podpořit ochranu ukrajinských hranic prostřednictvím 48 milionů dolarů. Američtí vojenští poradci plánují brzy další návštěvu Ukrajiny, v průběhu které by chtěli zanalyzovat stav ukrajinské armády a v budoucnu se podílet na výcviku ukrajinskch vojáků a být ukrajinské armádě nápomocni i v dalších oblastech. Podle serveru Nezavisimaya Gazeta se na reformě ukrajinské armády hodlá podílet i samotné NATO, které však neplánuje nabídnout Ukrajině plné členství v Alianci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…