Válka na Ukrajině? Širší obraz. Pochopíte mnohé

30.10.2023 12:21 | Monitoring

Od února 2022 zuří ruská agrese proti Ukrajině a Evropská unie i Spojené státy jí věnují velkou pozornost, protože jde o válku krvavou, ve které dochází i k mučení Ukrajinců a k dalším hrůzám. Jenže pohled do minulosti shrnutý do jednoho grafu ukazuje, že po roce 1945 se krvavých konfliktů po celém světě odehrála řada. Vysvětluje to i to, proč Afričané, nebo mnozí obyvatelé Asie věnují konfliktu na Ukrajině menší pozornost, než by bylo z pohledu Evropanů záhodno.

Válka na Ukrajině? Širší obraz. Pochopíte mnohé
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

Válka na Ukrajině zuří už takřka rok a tři čtvrtě a stále poutá nemalou pozornost Evropanů. Pozornost si však v posledních týdnech žádá i válka mezi Izraelem a teroristy z Hamásu a Ukrajinci vědí, že musí věnovat více úsilí tomu, aby na ně svět nezapomněl.

Své o tom ví i prezident Volodymyr Zelenskyj, který od počátku války promlouvá k politikům mnoha zemí světa, včetně Česka, a žádá je o pomoc pro Ukrajinu. Oslovuje evropské politiky, ale i politiky v Asii a v Africe s tím, že je i v jejich zájmu udržet potravinovou bezpečnost. Ukrajina dlouhodobě patřila k největším světovým exportérům zemědělské produkce, ale ruská agrese její možnosti vývozu značně omezila, což se dotklo potravinové bezpečnosti jak afrických, tak některých asijských zemí.

Jenže pohled do minulosti shrnutý do jednoho grafu ukazuje, že po roce 1945 se krvavých konfliktů po celém světě odehrála řada. Vysvětluje to i to, proč Afričané, nebo mnozí obyvatelé Asie věnují konfliktu na Ukrajině menší pozornost, než by bylo z pohledu Evropanů záhodno.  

Onen graf totiž dokládá, že po roce 1945 v různých konfliktech umírali především Asiaté. Ať už šlo o vietnamskou válku o nezávislost na Francouzích, či o pár desítek let později válku vietnamských komunistů s režimem na jihu Vietnamu a Spojenými státy. Na konci 70. let výrazně narostl počet vojenských i civilních obětí v konfliktech na středním východě, tehdy Izrael vzdoroval arabským zemím snažícím se ho zničit a na počátku nového tisíciletí je patrný nárůst obětí válek v Afghánistánu a Iráku. Teprve v roce 2022 graf odhaluje významný nárůst počtu obětí v evropském konfliktu, konkrétně v ruské agresi proti Ukrajině.

Graf obětí válek

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Útěk PL od objektivity je evidentní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠámot , 30.10.2023 14:13:18
Dokud to půjde, vyjadřujme opoziční názory a přinášejme si objektivní informace alespoň v diskuzích pod těmito tendenčními články.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…