Z Ukrajiny: Musíme ukázat nějaký úspěch. Svět se mění

30.10.2023 10:41

Ukrajinci se snaží vyvíjet vlastní zbraně a lákají zahraniční zbrojařské firmy, aby na Ukrajině vytvořily jedno z velkých světových zbrojařských center. Server Ukrajinská pravda však připomíná, že Ukrajina vstupuje do nové fáze války. Nikoli z hlediska vývoje bojů, ale z hlediska měnícího se mezinárodního prostředí. „Máme Zelenského a do konce války nebude žádný jiný prezident. Jako země na něj musíme vsadit. Naštěstí je Zelenskyj pro většinu Američanů nadále superhvězdou,“ napsal server. Ale i tak prý před Zelenským a před celou Ukrajinou stojí dva základní úkoly – vítězit na bojišti a provádět reformy.

Z Ukrajiny: Musíme ukázat nějaký úspěch. Svět se mění
Foto: z internetu
Popisek: zisky ukrajinské protiofenzivy

Válka na Ukrajině trvá už takřka rok a tři čtvrtě a vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Joseph Borrell navštívil Oděsu, která v posledních měsících čelí útokům na infrastrukturu spojenou s vývozem obilí z Ukrajiny.

V projevu z katedrály Proměnění Páně v Oděse Borrell řekl, že město Oděsa by mělo být v titulcích zpráv pro svou krásu a bohatou historii, ale místo toho bylo v titulcích „pro barbarské útoky Ruska“.

„Byl jsem svědkem důsledků této války a toho, jak za ni Oděsa a Ukrajina platí vysokou cenu,“ řekl. Borrell slíbil, že EU bude nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji za obnovení její územní celistvosti a dosažení spravedlivého míru. Na Borrellova slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Ukrajina je připravena nabídnout speciální podmínky společnostem, které jsou ochotny rozvíjet výrobu zbraní společně s Kyjevem, řekl v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyjádřil se tak, když se setkal se zástupci obranných společností z různých zemí, včetně Spojených států, Velké Británie, Německa, Francie, Turecka, Švédska a České republiky.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí

„Bude to oboustranně výhodné partnerství. Myslím, že je to vhodná doba a místo k vytvoření velkého vojenského uzlu," řekl Zelenskyj podle svého úřadu.

„Nebeský štít a odminování jsou pro nás dnes dvě největší priority," řekl Zelenskyj a dodal, že to zahrnuje prostředky protivzdušné obrany a výrobu systémů pro varování a sledování. „Musíme to udělat. Bude to užitečné nejen pro Ukrajinu, ale také pro Evropu a naše sousedy,“ řekl.

CNN již dříve informovala o rozvíjejícím se ukrajinském domácím zbrojním průmyslu. Kyjev částečně vyvíjí vlastní zbraně, protože mu to umožňuje udeřit na Rusko mimo Ukrajinu bez použití zbraní dodaných Západem. Kyjev se snaží zvýšit výdaje na 1,5 miliardy dolarů, aby povzbudil rodící se zbrojní průmysl v zemi.

„Spouštíme nová výrobní zařízení. Rozšiřujeme ta, která přinášela výsledky před totální invazí. Investujeme do nových technologií a nového vývoje,“ prozradil ukrajinský premiér Denys Šmyhal. „Jsme připraveni pomoci každému, kdo vyrábí vysoce kvalitní zbraně pro naši armádu.“

Server Ukrajinská pravda však připomíná, že Ukrajina vstupuje do nové fáze války. Nikoli z hlediska vývoje bojů, ale z hlediska měnícího se mezinárodního prostředí. Slovenským premiérem se stal Robert Fico, který začal realizovat svou zahraniční politiku nazvanou – už ani náboj Ukrajině – a především v USA si opoziční republikáni kladou otázky, zda chtějí posílat Ukrajině další pomoc.

„Máme Zelenského a do konce války nebude žádný jiný prezident. Jako země na něj musíme vsadit. Naštěstí je Zelenskyj pro většinu Američanů nadále superhvězdou,“ napsal server Ukrajinská pravda s tím, že i navzdory válce v Izraeli a dalším mezinárodním událostem dokáže Zelenskyj udržet alespoň část světové pozornosti u Ukrajinců bránících se ruské agresi.

„Květinově-čokoládové období ve vztahu skončilo. Nyní musíme více dbát na doporučení našich partnerů a brát je v úvahu, abychom dostali pomoc,“ přiznal vlivný člen týmu ukrajinského prezidenta, který se angažuje v mezinárodních záležitostech.

Jak z USA, tak z EU zaznívá, že si Ukrajina musí projít nezbytnými reformami a dbát na to, kam přesně poskytnutá pomoc putuje. Pozitivní zprávy z front a z Ukrajiny obecně mohou dát podle serveru jejím přátelům důvod k další podpoře.

„Musíme ukázat nějaký úspěch. Bez úspěchu na bojišti může podpora klesat. Všechno se to navzájem ovlivňuje. Nemůžeme se proto zastavit, musíme se neustále posouvat vpřed. Potřebujeme pomalé, plíživé vítězství,“ zaznělo z okolí prezidenta Zelenského.

A podle washingtonského Institut pro studium války (ISW) Ukrajinci stále po kouscích postupují, a to jak na jih od Bachmutu, tak v cestě na Melitopol.

„Geolokalizovaný záznam zveřejněný 29. října naznačuje, že ukrajinské síly postupovaly přes železniční trať jižně od Andriivky (10 km jihozápadně od Bachmutu). Ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinské síly pokračovaly v útočných operacích jižně od Bachmutu a pokračovaly v útočných operacích ve směru Melitopol (západní Záporožská oblast). Prominentní ruský proválečný bloger tvrdil, že ukrajinské síly získaly kontrolu nad blíže nespecifikovanými pozicemi ve směru na Záporoží (v západní Záporožské oblasti) během minulého týdne,“ napsal server.

Všichni jsou si ale vědomi toho, že v zákulisí se Zelenskyj musí chovat jako pragmatický vůdce země, kterou čeká dlouhá válka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Války jsou výdělečné jen pro USA a tak musí být pořád nějaká ve světě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 30.10.2023 11:19:00
Válka USA-Rusko na Ukrajině musí pokračovat protože pokud trvá, může USA tvrdit, že je Rusko ohrožuje a všichni musí kupovat USA zbraně, nikdo nesmí chtít po USA platid dluhy. Navíc USA věří, že v Rusko se to doma zvrtne a dostanou se tak k surovinám, levné pracovnbí síle. Mimo to vliv USA klesá a tak musí přesvědčit svět, že jsou jednička, která svět řídí. Mrtví jsou jim jedno, je to prostě jen kšeft. Jak říkala paní mínistrně USA o válce v Iráku ,sice zemřelo půl milionu dětí, ale nám se to vyplatilo

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…