Váš postoj k Tibetu je smutný, vzkazuje tibetský předák české vládě

04.06.2014 19:34

Za velmi smutný považuje místopředseda tibetského exilového parlamentu Khenpo Sönam Tenphel postoj současné české vlády k Tibetu. Česká vláda by měla dál pokračovat v podpoře práv Tibeťanů, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK Tenphel, který navštívil Prahu s delegací tibetských exilových poslanců. Vyzdvihl přínos bývalého prezidenta Václava Havla pro Tibet, po jeho smrti ale ve světě nevidí žádného Havlova nástupce.

Váš postoj k Tibetu je smutný, vzkazuje tibetský předák české vládě
Foto: archiv
Popisek: Tibetská vlajka

Česká republika na konci dubna uzavřela s Čínou deklaraci, v níž uznala územní celistvost nejlidnatější země světa a slíbila, že nebude podporovat samostatnost Tibetu, který Čína k sobě násilně připojila v 50. letech minulého století. Podle Tenphela se tibetský exil už v roce 1980 vzdal požadavku na úplnou nezávislost své země, nynější přístup Prahy k Tibetu ho přesto mrzí.

"Je to velmi smutné. Česká vláda by měla pokračovat v podpoře tibetského lidu a jeho touhy po demokracii, lidských právech a svobodě," uvedl druhý nejvyšší představitel tibetského exilového parlamentu. "Ačkoli neusilujeme o nezávislost nebo odtržení od Číny, naši lidé v Tibetu hodně trpí. Nedodržují se tam lidská práva, není tam svoboda. Tibetská kultura a jazyk jsou likvidovány. Pro tyto věci chceme podporu české vlády a českých občanů," dodal Tenphel, podle něhož je získání této podpory jedním z cílů tibetské delegace v Praze. Kromě ní navštívila Belgii, Estonsko a Polsko a ještě zamíří na Slovensko, do Rakouska a do Švýcarska.

Tibeťané mají k Čechům díky Havlovi vřelý vztah

"Chceme, aby země, které mají vztahy s čínskou vládou, využily těchto vztahů k zapůsobení na čínské vůdce, aby zlepšili situaci v oblasti lidských práv, kultury a náboženství v Tibetu," vysvětlil tibetský předák, který s kolegy zavítal do Česka na pozvání Knihovny Václava Havla. Setkal se tu se senátory a představiteli nevládních organizací podporujících Tibet i se zástupcem lidskoprávního odboru ministerstva zahraničí.

Právě díky Havlovi a jeho dlouholetému přátelství s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou mají podle Tenphela Tibeťané velmi vřelý vztah k České republice. "Vaši lidé také trpěli pod komunistickou vládou, i my trpíme pod komunistickou totalitou. Václav Havel sdílel s dalajlamou velmi ušlechtilé hodnoty demokracie, slušnosti, lidských práv a svobody pro všechny lidi na světě. A sdílení těchto ušlechtilých ideologií těchto dvou vůdců sjednotilo tibetský lid," tvrdí tibetský představitel.

Na dotaz, zda vidí nějakého Havlova nástupce v České republice nebo ve světě, odpověděl: "Bohužel není. Ale nevíme, kdo se zítra objeví." Žádný pokrok podle něj nenastal ani ve vztazích mezi tibetským exilem a čínskou vládou, jejichž rozhovory skončily před pěti roky a od té doby podle Tenphela k přímému kontaktu mezi oběma stranami nedošlo. "My přesto dál věříme. Nový prezident Si Ťin-pching je v úřadu zatím teprve rok. Má ještě devět let před sebou a naděje umírá poslední," uzavřel Tibeťan. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…