Vazby na byznys a média. Jiří Zimola poprvé otevřeně o svém sestřelení

29.05.2017 6:52

Velmi ostrý rozhovor poskytl časopisu Týden bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Ten svého předsedu kritizoval již dříve, nyní, poté, co jej předsednictvo strany vyškrtlo z posledního místa kandidátky do sněmovních voleb, si nebere vůbec servítky. „Pro Bohuslava Sobotku je ego cennější než partaj,“ uvedl.

Vazby na byznys a média. Jiří Zimola poprvé otevřeně o svém sestřelení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Zimola mimo jiné také uvedl, že vedení sociální demokracie žije ve vlastní bublině a všechny s jiným názorem likviduje. „Lidé okolo Bohuslava Sobotky nabyli možná falešného sebevědomí po vládní krizi kvůli sporům s Andrejem Babišem a posléze i prezidentem, ale uniká jim to podstatné. Že bez soudržné členské základny a hlavně bez voličů to může sociální demokracie zabalit. Díky vládní krizi ještě nikdo volby nevyhrál a lidé jsou politikou znechuceni,“ tvrdí Zimola.

Všímá si toho, že odcházejí známá jména a dlouholetí členové strany – například někdejší ministryně Marie Benešová se nedostala na kandidátku, Jeroným Tejc se rozhodl odejít sám. Podle něj v sociální demokracii nemají různé názorové proudy trvalou významnou podporu. On sám musel odejít kvůli kauze chaty na Lipně z hejtmanského postu, nyní se však nedostal ani na kandidátku do sněmovních voleb. A to patřil mezi velmi oblíbené hejtmany. „Jihočeši jsou jedni z mála, kteří procentuálně nejvíce táhnou ČSSD nahoru a sociální demokracie jim hodně dluží,“ řekl Zimola. Stále věří, že si s vedením strany najdou k sobě cestu. 

Zároveň je však také ve hře případný vznik nové levicové strany. „Tato myšlenka se v diskusi objevila, ale já si nemyslím, že je to správná cesta. Všichni jsme sociální demokraté a měli bychom jimi zůstat, i když si teď třeba úplně nerozumíme. Jiná věc je kandidatura do voleb. Dovedu si představit, že někteří mí kolegové se nesmíří s praktikami vedení ČSSD a kandidovat odmítnou a že jejich místa klidně zaplní ti, kteří na svou příležitost čekají. Otázka zní, jaký pak bude volební výsledek, když silná a populární jména budou voličům na jihu Čech chybět,“ podotkl Zimola. O žalobě za vyškrtnutí však neuvažuje. 

Velmi kriticky pak také odpověděl na otázku rozdílu mezi ČSSD a hnutím ANO. „Donedávna jsem si myslel, že my jsme demokratická strana, v níž se diskutuje a mohou v ní zaznívat i kritické názory bez obav o budoucnost takových odvážlivců. A hnutí ANO že je naproti tomu stranou jednoho muže, kterému se neodmlouvá. Teď už si tím rozdílem nejsem tak jist,“ řekl. Ve straně už podle něj existuje opozice jen jako podzemní odboj. 

Právě hnutí ANO celou kauzu kolem Zimoly vyvolalo, i když bylo koaličním partnerem. Snažil jsem se respektovat výsledky voleb a druhé místo hnutí ANO v nich. Bohužel jsem nedocenil, že jihočeské ANO je díky podnikatelské provázanosti jenom hlásná trouba Martina Kuby a tamní ODS, myslím, že o nich ještě hodně uslyšíme,“ míní Zimola. Za tlakem na jeho odstoupení jsou však podle jeho slov i lidé ze sociální demokracie. „Já nechci na nikoho ukazovat prstem, ale myslím, že současné dění dostatečně ukazuje, kdo se na tom podílel. Hovořím tím i o provázanosti s některými médii,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…