Ve Švédsku se to pomalu vymyká kontrole. Politici se bojí ohledně migrantů cokoliv řešit, noviny o čemkoliv psát

06.05.2016 12:43

Podle publicisty a člena opoziční strany Švédští demokraté Nima Gholam Ali Poura představuje švédský mediální a politický establishment největší hrozbu pro bezpečnost země. Pour vyčítá médiím, že neobjektivně informují o migrační krizi a politikům zase, že ji neřeší.

Ve Švédsku se to pomalu vymyká kontrole. Politici se bojí ohledně migrantů cokoliv řešit, noviny o čemkoliv psát
Foto: Nima
Popisek: Konzervativní politik ze strany Švédští demokraté Nima Gholam Ali Pour

Pour upozorňuje na text publikovaný v největším švédském deníku Aftonbladet, který publikoval jeho šéfredaktor Fredrik Virtanen loni v prosinci. „Virtanen konstatoval, že přijetí 160 000 migrantů nebude mít vliv na život žádného Švéda. Dnes však vidím, jak se mýlil. Životy mnoha lidí masivní migrační vlna skutečně ovlivnila. Hovoříme tady o případech sexuálního napadení, vražd a chaosu ve švédském vzdělávacím systému,“ kritizuje Pour, se kterým redakce ParlamentníListy.cz přinesla před několika týdny rozhovor.

„Virtanenova redakční kolegyně Linnea Swedenmark se zase rozplývala nad jednou vesnicí z regionu Jämtland, která prý funguje jako zářný příklad souladu mezi muslimskými přistěhovalci a domácím obyvatelstvem. Zapomněla ovšem dodat, že v největším městě této oblasti Östersund bylo mnoho žen napadeno migranty mužského pohlaví. Policie dokonce ženy varovala, aby nechodily samotné ven,“ uvádí Pour a přibližuje v další části textu štědrý imigrační systém.

„V Malmö dostávají děti ilegálních imigrantů příspěvky od vlády a jejich rodinám platí ubytování daňoví poplatníci. Z nějkého mně neznámého důvodu dává vláda peníze lidem, kteří by vůbec ve Švédsku neměli být. Jako by tím otevřeně zvala další ilegální migranty k cestě do Švédska,“ podivuje se Pour a obviňuje švédská mainstreamová média ze zamlčování rizik a hrozeb, které s sebou masivní migrace přináší. „Média například upozadila informace příhraniční agentury EU Frontex o tom, že v rámci migrační vlny do Evropy míří také teroristé.“

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Takové informace jdou totiž přímo proti úsilí médií přesvědčit čtenáře o tom, že čím více do země přijde migrantů, tím budeme bohatší. Měsíc před migrační krizí publikoval think-tank Arena Idé, který je blízký vládním socialistům, zprávu o migraci v letech 1950-2014. Zpráva publikovaná třemi hlavními švédskými deníky mimo jiné tvrdila, že na migraci Švédsko v tomto období vydělalo 110 miliard dolarů. Média tuto skutečnost přijala jako nezpochybnitelný fakt a nikdo toto číslo nezkoumal,“ píše Pour.

Jedním z mála, kdo zprávu kritizoval, byl ekonom Tino Sanandaji, který získal svůj titul Ph.D. na univerzitě v Chicagu. „Přesto, že on sám je imigrant z Íránu, byl pro svoji kritiku mediálním a politickým mainstreamem nazván krajně pravicovým extremistou,“ píše Pour a s nadsázku konstatuje, že Švédsko sice stále není Sovětským svazem, ale spousta médií a politiků fakta nahrazuje ideologií. „Lidé s opačnými názory jsou potom záměrně vytěsňováni z veřejné debaty. Ovšem nejenom média a think-tanky napojené na vládu obhajují její liberální imigrační politiku. To samé činí také akademické kruhy,“ upozorňuje Pour.

Pour konkrétně zmiňuje článek profesora historie z univerzity v Lundu Dicka Harrisona publikovaný v deníku Svenska Dagbladet. „Harrison tvrdí, že imigrace posílila švédský politický systém, ekonomiku i kulturu. Z jeho pohledu na migraci každý stát jen získává. Jako příklad uvedl Spojené státy. Opomněl však dodat, že tam nejvíce přijíždí migranti z Mexika, Číny a Indie, zatímco do Švédska přicházejí především lidé z Iráku, Afghánistánu a Sýrie. Pro tyto lidi je přitom vzhledem k jejich nízkému vzdělání téměř nemožné u nás získat práci,“ soudí Pour.

Ve zmíněném třetím největším švédské městě Malmö se dle informací Poura pohybuje nezaměstnanost mezi lidmi zahraničního původu ve věku 18-24 let na úrovni 41 %. „Ti všichni dostávají štědré sociální dávky od místních úřadů. V rámci švédského sociálního systému je navíc zakotveno, že všichni musí mít zajištěné bydlení. Švédští bezdomovci tak žijí v hostelech financovaných daňovými poplatníky. Imigrační politika vlády v tomto ohledu přinesla další navýšení finančních prostředků.“

„Přes propagandu vlády a spřátelených think-tanků se však nedaří obyvatelstvo přesvědčit o prospěšnosti přistěhovalecké politiky otevřených dveří. Voliči nutí vládu k přijetí restriktivnějších opatření. Působení švédského politického a mediálního establishmentu se nedá nazvat jinak než katastrofou. Charakterizuje jej kombinace neschopnosti a přítomnosti extrémní levicové ideologie, v rámci které tito lidé odmítají vidět hrozby, jenž s sebou masová migrace přináší. Švédové dlouho vládnoucímu establishmentu důvěřovali, což se však nyní začíná měnit.“

Současný stav v zemi označuje Pour za kulturní a politickou revoluci. „Aktuálně vládě vzhledem k jejímu selhání v oblasti migrační politiky důvěřuje pouze čtvrtina voličů. Politici nejednají ve prospěch země a svůj podíl viny mají také zmíněná média, která neinformují objektivně o problematice migrace. Švédsko čelí nejvážnější krizi od druhé světové války, ale švédský establishment při jeho (ne)řešení selhává na plné čáře,“ uzavírá Pour. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…