Ve Velké Británii propukl po brexitu chaos, straší Čulíkův web. Jenže je to trochu jinak...

11.07.2017 22:21

Britské listy Jana Čulíka přeložily článek z britského liberálního listu Guardian, a hned je oheň na střeše. Z týdenního přehledu Guardianu týkajícího se Brexitu tudíž usuzují, že se Spojené království propadá do chaosu, alespoň tak na to lákají čtenáře v titulku.

Ve Velké Británii propukl po brexitu chaos, straší Čulíkův web. Jenže je to trochu jinak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Politický vývoj kolem Brexitu v Británii podle Guardianu naznačuje, že Theresa Mayová bude pravděpodobně pro realizaci odchodu Spojeného království z EU potřebovat politickou podporu, a to i těch, které dříve označovala za tzv. brexitové sabotéry. Jak si všimly Čulíkovy Britské listy, nyní Mayová žádá tytéž sabotéry z opozičních stran, aby jí navrhli nápady, jak Brexit řešit.

Právě tento týden má vláda Theresy Mayové zveřejnit tzv. Great Repeal Bill: Velký zákon o zrušení legislativy Evropské unie. Ten má zrušit britský zákon z roku 1972, kterým tehdejší Británie vstoupila do EHS. Následně má dojít k tomu, že veškerá existující legislativa EU přejde do britského právního systému. Britský parlament by ji pak měl měnit a upravovat podle vlastních potřeb.

Problémem pro Mayovou je utvoření nadstranické parlamentní frakce, jejímž cílem je bojovat proti tvrdému Brexitu. Tu vytvořili vzbouřenci ze strany proti Brexitu naladěných konzervativců, liberálních demokratů, skotských nacionalistů, Strany zelených a velšské strany Plaid Cymru. Ministr financí za konzervativce Philip Hammond zdůrazňuje, že lidé chtějí „rozumný Brexit“. Neusilovat o co nejtěsnější vazby s EU by podle něj bylo „šílenství“.  

Zároveň, jak píše Guardian, zástupci britských podniků požadují, aby vláda schválila odklad odchodu Spojeného království z jednotného evropského trhu na dobu neurčitou. Svůj nárok zdůvodňují potřebou vyjednat dlouhodobou obchodní spolupráci. Nový šéf liberálních demokratů v televizi nedávno zase zmínil, že je možné, že k Brexitu nikdy nedojde.

Devět z britských konzervativních poslanců zase odmítá plány britské vlády zrušit členství Spojeného království v organizaci Euroatom. Varují před tím, že odchod Británie z evropské komunity atomové energie poškodí britský jaderný energetický průmysl. Podle Michela Barniera, šéfa vyjednavačů EU pro Brexit, prý zase Británie nemůže očekávat, že by mohla odejít z jednotného evropského trhu, a přitom si udržet jeho výhody. Guy Verhofstadt, zmocněnec Evropského parlamentu pro Brexit, spolu s osmi dalšími europoslanci zase pohrozil, že vetují jakoukoliv dohodu o Brexitu, pokud Británie pro občany EU nenabídne víc, než dosud nabídla.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…