Ve školách běží volby nanečisto. Organizuje Člověk v tísni, spočítá Kantar

21.09.2021 6:32

Na 335 středních školách po celé České republice se dnes druhým dnem konají Studentské volby, které napodobují reálné volby do Poslanecké sněmovny. Středoškoláci od 15 let si v nich mohou zkusit vybrat z politických stran, hnutí a koalic, které kandidují v říjnových sněmovních volbách.

Ve školách běží volby nanečisto. Organizuje Člověk v tísni, spočítá Kantar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Akci, která má zvýšit zájem mladých lidí o politiku, pořádá od roku 2010 společnost Člověk v tísní. Výsledky zpracuje sociologická agentura Kantar Millward Brown. Zveřejněny by měly být vpodvečer.

Před čtyřmi roky vyhráli Studentské volby do Sněmovny s náskokem Piráti, kteří získali téměř 25 procent hlasů. Druhé hnutí ANO mělo 11,88 procenta hlasů, na dalších místech se umístily TOP 09 a SPD. Víc než pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny získali od studentů ještě Zelení, ODS a hnutí Sportovci. Akce se konala na 281 školách, bylo jich o 54 méně než letos. Celkem tehdy odevzdalo hlas 40.068 studentů.

Studentské volby věrně napodobují ty opravdové, jejich výsledky se ale v minulosti od těch reálných výrazně lišily. Skutečné volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo před čtyřmi roky hnutí ANO s 29,64 procenta hlasů. Získalo téměř trojnásobek hlasů v porovnání s druhou ODS, třetími Piráty či čtvrtou SPD. Do Sněmovny se dostaly ještě ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Cílem Studentských voleb je přiblížit mladým lidem principy demokracie a seznámit je s volebním systémem, volebními programy i kandidátkami jednotlivých subjektů. Voliči musí prokázat svou totožnost u studentské volební komise, dostanou hlasovací lístek, za plentou na něm zakroužkují vybranou stranu a vhodí ho do urny. Podle organizátorů ze společnosti Člověk v tísni hlasování ‚nanečisto‘ pomáhá zvyšovat účast prvovoličů ve skutečných volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…