Ve sněmovně se debatovalo i o dortu. Vážně

11.02.2015 21:55

Při dnešním projednávání návrhu opoziční KSČM na zrušení všech poplatků ve zdravotnictví poslance zaměstnala také debata o dortu. Komunistka Soňa Marková jej přinesla u příležitosti ročního výročí předložení této novely. Dort dostal předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, proti čemuž v nadsázce vystoupil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podotkl, že jako nejvýše postavený přítomný člen vlády jej měl dostat on.

Ve sněmovně se debatovalo i o dortu. Vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

"Musím se důrazně ohradit proti tomu, co tady udělala paní poslankyně Marková, protože předala dort předsedovi poslaneckého klubu sociální demokracie. Přestože jsme oba Náchoďáci, tak já jsem nejvýše postaveným členem vlády a očekával jsem, že dort dostanu já," řekl Bělobrádek, čímž pobavil přítomné poslance. Uznal sice, že má nadváhu, ovšem určitá hierarchie by prý platit měla.

Lidé už třicetikorunové poplatky v ambulancích a v lékárnách od ledna nehradí

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik (KSČM) výtku místopředsedy vlády uznal. "Pan poslanec a předseda a vicepremiér Bělobrádek se nemusí obávat, dort je ovocný, tedy dietní. Může přijmout nabídku od pana Sklenáka," podotkl.

Debatu o novele zákona o veřejném zdravotním pojištění sněmovna přerušila. Lidé už navíc třicetikorunové poplatky v ambulancích a v lékárnách od ledna nehradí v souvislosti s dřívějším schválením vládní předlohy. Stokorunovou platbu za den v nemocnici neplatí déle než rok, tuto platbu zrušil Ústavní soud. Ačkoli by se předloha KSČM týkala prakticky jen zrušení devadesátikorunového poplatku za pohotovost a zavedení ochranného limitu 2500 korun na doplatky na léky, Marková na jejím projednání trvá.

Norma ale bude čelit návrhu na zamítnutí už v úvodním kole

Poslankyně nabídla hned několik variant, jak by bylo možné normu upravit. Hovořila o možnosti započítávat platbu za pohotovost do ochranného limitu nebo o zavedení výjimky pro děti a o udělení pravomoci lékařům rozhodnout o prominutí poplatku lidem, jejichž stav využití pohotovosti ospravedlňuje.

Norma ale bude čelit návrhu na zamítnutí už v úvodním kole, který podal zpravodaj Igor Nykl (ANO). "Podporovat tento návrh nemá smysl," soudí. Naopak podle Nykla má smysl debatovat o hospitalizačních poplatcích. Ústavní soud je sice zrušil, proti zavedení nějakých nižších než stokorunových plateb ale nic nenamítal. Nykl uvedl, že potom, co lidé přestali za hospitalizaci platit, vzrostl počet pacientů v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…