Ve sněmovně začala debata o možné úpravě nutné obrany

13.01.2014 13:12

Sněmovna možná bude projednávat předlohu o úpravě nutné obrany v trestním zákoníku tak, aby posílila postavení obětí. Na dnešním semináři v dolní komoře zaznělo hned několik námětů. Účastníci se shodovali na tom, že současná úprava spíše nahrává pachatelům.

Ve sněmovně začala debata o možné úpravě nutné obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

"Občan, který se rozhodl bránit, zůstává v nevýhodě," řekl iniciátor semináře a předseda sněmovního branného výboru David Kádner (Úsvit). Cílem semináře podle něho bylo vyvolat o úpravě debatu. Konkrétní legislativní návrh by pak podle něho mohl být hotov do poloviny roku.

Nynější právní úprava uvádí, že o nutnou obranu nejde v případech, pokud byla zjevně nepřiměřená způsobu útoku. Kádner se osobně přiklání k námětu, podle něhož by se ustanovení nepoužilo, kdyby byla obrana vedena proti lidem, kteří vniknou obětem do obydlí.

Na semináři zazněla i radikálnější řešení. Například John Bok ze spolku Šalamoun soudí, že obrana se musí chápat vždy jako přiměřená. "Násilník nikdy nemůže být oběť," poznamenal.

Podobný přístup zastává i publicista a bývalý ministr vnitra za Věci veřejné Radek John, podle něhož je nepřiměřený každý útok a o nepřiměřené obraně nemůže být řeč. Zastánci mírnější úpravy ale namítali, že takové radikální řešení by mohlo být zneužitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

281 miliard za zelené zdroje. Nenasytné Německo. Sabotáž z EU. Nad fakturou za elektřinu

13:20 281 miliard za zelené zdroje. Nenasytné Německo. Sabotáž z EU. Nad fakturou za elektřinu

Investice do naší sítě tak, aby unesla zelené obnovitelné zdroje, budou do roku 2030 činit 281 milia…