Ve společnosti se musí nastolit nové morální hodnoty, říká Janeček

24.05.2012 19:32

Na dotazy týkající se korupce, úplatků a sepsání nové charty odpovídal ve čtvrtečních Impulsech Václava Moravce šéf a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Ze současné politické situace je znechucený, přesto ale politickou kariéru neplánuje.

Ve společnosti se musí nastolit nové morální hodnoty, říká Janeček
Foto: Janusz Konieczny
Popisek: Karel Janeček

“Nechce se mi zakládat politickou stranu,” přiznal Janeček. “Mou vizí je lepší země.” Janeček doufá, že se změní politický systém a že nastane pravá demokracie: “Jsem pro to, aby demokracie byla založena na soutěži politických stran. Dnešní strany zde nejsou pro občana."

Plánuje také sepsat novou chartu, která by měla být odrazovým můstkem pro pozitivní změny ve společnosti. Začít by se mohlo už volbou příští hlavy státu. Každá politická strana by podle něj měla v prezidentské volbě jmenovat jednoho kandidáta v každém volebním okrsku. “Politické strany budou motivovány vybrat člověka, který zaujme voliče a který je důvěryhodný,” řekl a dodal, že každý volič by mohl dát kromě hlasu běžného ještě další hlas negativní a dokonce by mohl kandidáta, ke kterému cítí největší antipatie, vyškrtnout.

Rath? Špatní lidé jsou všude

Janeček se také vyjádřil k tolik propranému zadržení Davida Ratha. “Špatní lidé mohou být všude,” řekl a dodal, že se takový člověk může znovu objevit i po zavedení navrhovaného volebního systému. Bylo by to ale podle něho značně těžší. “My budeme požadovat, aby byla možnost odvolání politika. Pokud se ukáže, že je zjed, tak by je lidé měli mít právo odvolat,” řekl s tím, že by se tak mělo stát při nejbližších volbách v daném okrsku.

Zákaz politické reklamy je další věcí, pro níž by Janeček byl. “Zákaz politické reklamy bude základní požadavek nové charty,” řekl a dodal, že politická reklama manipuluje s voliči. Nová charta by měla světlo světa spatřit do konce prázdnin. Kdo za ní přesně stojí, nechtěl Janeček zveřejnit.

Janeček se vyjádřil také k průzkumu, který provedla firma Ernst and Young a podle kterého každý třetí manažer podporuje korupci. “To číslo může být ještě vyšší. Je to samozřejmě špatně. Změna volebního systému je ale první krok,” řekl. Obnova společnosti podle něho musí zahrnovat i budování etických hodnot a důležité je podle něho také trestat ty, kteří proti nim proviní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …