Ve volbách českých poslanců v cizině uspěli TOP 09 a Piráti

21.10.2017 22:10

Ve volbách českých poslanců na zahraničních zastupitelských úřadech se dařilo zejména TOP 09 a Pirátům. TOP 09 získala největší podíl hlasů v Evropě, Americe, Asii i Africe, z jednotlivých zemí ve Spojených státech, Belgii, Německu, Rusku a na Slovensku. Piráti byli v šesti zahraničních volebních oblastech druzí, vyhráli v Austrálii a Oceánii. ANO vyhrálo pouze v Afghánistánu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a z propočtů ČTK.

Ve volbách českých poslanců v cizině uspěli TOP 09 a Piráti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací lístky pro sněmovní volby 2017

Nejvíc lidí hlasovalo na evropských zastupitelských úřadech, víc než 4500. Volební účast zde převyšovala 75 procent. TOP 09 zde dostala přes 27 procent hlasů, Piráti víc než pětinu a třetí ODS téměř 12 procent. Stejné pořadí na prvních dvou místech bylo také v samostatně počítaných Belgii a Německu, v Rusku skončilo za TOP 09 druhé hnutí ANO, na Slovensku byla druhá ODS a třetí ANO.

Do výsledků za celou Evropu se počítá například Vatikán, kde se před lidovce dokázala dostat TOP 09. V Česku vítězné ANO zde neobdrželo od 25 registrovaných voličů ani jeden hlas.

V Asii, kde na zastupitelské úřady přišlo víc než 750 voličů, se za TOP 09 a Piráty zařadila na třetí místo ODS. Stejné pořadí hlásí Spojené státy. V desítkách se hlasující počítali v Austrálii a Oceánii, kde po Pirátech následovala ODS a TOP 09, a také v Africe s vítěznou TOP 09, druhými lidovci a třetím ANO.

V celkovém součtu sněmovní volby vyhrálo vládní hnutí ANO s téměř 30 procenty, druhá ODS měla víc než osmnáctiprocentní odstup. Na třetí místo dosáhli Piráti, kteří dosud neměli zastoupení v dolní komoře. TOP 09 jen mírně překročila pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých křesel.

Češi v cizině si podobně jako před čtyřmi lety vybírali ze středočeských kandidátů. Možnost ovlivnit složení dolní komory českého Parlamentu mají čeští občané, kteří trvale žijí nebo jen dočasně pobývají v cizině kvůli práci, studiu i rekreaci. K volbám v zahraničí se zapsalo do voličských seznamů více než 9000 Čechů. Tento počet se ale vždy zvyšuje o ty, kteří přijdou hlasovat s voličským průkazem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…