Vedení ČSSD vysvětlilo jihočeským funkcionářům, proč nechce na kandidátce Zimolu. Teď se čeká, co na to řekne členstvo

26.05.2017 11:52

Jednání mezi jihočeskou ČSSD a stranickou centrálou ohledně kandidatury exhejtmana Jiřího Zimoly do sněmovních voleb budou pokračovat. Zástupci kraje dnes podle místopředsedy krajské organizace Jaromíra Nováka na grémiu vyslechli argumenty vedení, o kterých dosud neuvažovali. Informace přinesla ČTK.

Vedení ČSSD vysvětlilo jihočeským funkcionářům, proč nechce na kandidátce Zimolu. Teď se čeká, co na to řekne členstvo
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Během příštích dnů plánuje Novák schůzku se Zimolou a v pondělí bude tlumočit výsledek dnešní návštěvy Prahy na jednání krajského výboru. Podle předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky vznikly problémy kvůli nekomunikaci Zimoly s centrálou.

„Trváme na kandidatuře Zimoly,“ uvedl po jednání Novák, současně je ale podle něj třeba mluvit v kraji o argumentech, které na dnešním jednání padly. Představit je chce až svým spolustraníkům. Sobotka považuje za hlavní, aby se situace v Jihočeském kraji uklidnila a pokračovaly tam přípravy na volby. „Co možná bylo pro kolegy nové, že nefungovala dobře komunikace mezi vedením kraje a vedením sociální demokracie, a nebylo to z důvodu, že by vedení strany nechtělo mluvit s Jihočechy, ale problém byl na straně Jiřího Zimoly, který komunikaci v posledních měsících prakticky přerušil, myslím že to vedlo k tomu, že jihočeská organizace se ocitla odříznutá od některých argumentů, které tam nedorazily,“ uvedl po jednání Sobotka.

Jak vedení strany tak vedení kraje má podle stranického šéfa zájem, aby se situace dořešila a zklidnila. „Vedení strany nikterak nezpochybňuje osobnost lídra ani pořadí kandidátů, bylo by dobře směřovat ke zklidnění situace,“ uvedl.

Předsednictvo ČSSD před týdnem vyškrtlo Zimolu z krajské kandidátky do sněmovních voleb. Jihočeská ČSSD proti tomu protestuje a hrozí dalšími odchody z kandidátky. Uvažovala i o vyvolání rozhodčího řízení, tento krok může ale učinit jen Zimola, nikoli krajské vedení sociálních demokratů. Vedení strany Zimolu z kandidátky vyškrtlo s odůvodněním, že nechce, aby problémy, které vedly k jeho rezignaci, zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. Už před tím se Zimola vzdal místa lídra, chtěl jít do voleb až z posledního 22. místa.

Zimola se dnes vrátí ze zahraničí, Novák se s ním chce sejít co možná nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…