Vedení ODS se o problémy regionů zajímá jen před volbami, povzdechl si starosta Klatov

10.09.2014 10:46

Na základě zkušeností s prací na radnici jdu do voleb s jasnou a reálnou představou, jakým směrem by se město mělo dále ubírat, prohlásil Rudolf Salvetr (ODS). Naproti tomu zkritizoval Andreje Babiše, který ve chvíli, kdy si není něčím jist, přechází tuto skutečnost slovy, že politiku dělat ani nechtěl. Kriticky se ale opřel i do vedení vlastní strany a rozpovídal se také o problémech s nepřizpůsobivými.

Vedení ODS se o problémy regionů zajímá jen před volbami, povzdechl si starosta Klatov
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Klatov Mgr. Rudolf Salvetr (ODS)

Pane starosto, na podzim byste chtěl obhájit váš mandát. Co očekáváte od následujících voleb? S čím do nich jdete?

Na základě zkušeností s prací na radnici jdu do voleb s jasnou a reálnou představou, jakým směrem by se město mělo dále ubírat. Vycházím také z jeho možností, nikdo ode mne nemůže očekávat plané, byť možná líbivé sliby. 

Jak velkou konkurenci shledáváte v nových politických uskupeních?

V Klatovech pravidelně kandiduje více stran a hnutí, každé z nich přichází se svou představou a respektuji ho jako konkurenta.

Známe výsledky posledních voleb, které pro ODS neskončily dobře a žádnou výraznou změnu nenaznačují ani současné průzkumy. Naopak hnutí Andreje Babiše se stále těší popularitě. Čím podle vás Andrej Babiš u lidí tak boduje?

Pan Babiš je neokoukanou tváří. Navíc ve chvíli, kdy si není něčím jist, přechází tuto skutečnost slovy, že politiku dělat ani nechtěl. V kombinaci s úspěchem v soukromém podnikání a jednoduchými líbivými návody řešení je tak logicky populární. 

A co podle vás musí nyní udělat ODS, aby se jí podařilo dostat zpět na vrchol? Jak řekl Jaroslav Kubera již na kongresu, změna vedení je nutná, ale ne dostatečná.

Změna vedení byla prvním krokem. Z mého pohledu však ten těžší ji ještě čeká. Dlouho jsme jako starostové vedení upozorňovali na problémy, s nimiž se každý den ve svých obcích a městech potýkáme. A které vychází z vládních a zákonodárných rozhodnutí.  Zůstali jsme většinou nevyslyšeni. Zájem o podporu a vstřícnost z naší strany se výrazně zvýšil pouze v době velkých voleb. Po nich se opět zavřela voda. Jedinou šancí je postup právě opačný. Vedení strany by mělo vycházet z mravenčí práce svých komunálních politiků a neztěžovat jim život mnohdy nevysvětlitelnými kroky.

Setkáváte se v souvislosti s blížícími se volbami s negativní kampaní? Nebo máte nějaké takové signály?

Zatím nikoliv, osobně jako pozitivně naladěný člověk bych je nevedl. 

Co považujete v uplynulém volebním období za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Začnu od toho, co se nám nepodařilo plně dotáhnout, byť to nebylo jen v našich silách a jsme odkázáni na jasnou součinnost a podporu od státu. Přihlásili jsme se velmi razantně k vytlačení hazardu z města. Za pravdu nám dal i Ústavní soud, po dvou letech bojů jsme snížili počet loterijních terminálů na 1/3 a jejich osud nyní leží v rukou úředníků Ministerstva financí. Tedy těch, kteří je před několika lety povolili přes nesouhlas města. Obdobný souboj jsme svedli i s některými podnikavci, kteří umí dokonale využít štědrých státních ubytovacích dávek.

Těší mne, že se nám podařilo zrealizovat při vyrovnaném rozpočtu řadu investičních akcí. Budou sloužit nejen pro zábavu a poučení (rekonstrukce klatovských katakomb, zatraktivnění plaveckého bazénu, výstavní Pavilon skla), ale i pro všední život. Mám na mysli především zateplení několika mateřských škol, zahájení protipovodňových opatření na Drnovém potoce a také údržbu místních komunikací. Do ní ročně investujeme přes 15 mil. Kč. V tomto období se nám podařilo získat na mnohé projekty významné dotační finance. Za úspěch považuji ve valné většině zásadních rozhodnutí součinnost a spolupráci všech zastupitelů. Stejně jako i jejich vysoce korektní a slušné jednání.  

Byť se ve městě osvědčil systém třikrát a dost“, problém s nepřizpůsobivými zcela nevyřešil. Jakou změnu byste tak uvítal u nové vlády, která má přeci jen více kompetencí a boj s nepřizpůsobivými má jako svou prioritu?

Konec benevolentního vyplácení dávek bez zpětné kontroly. Kontrolní orgány občas stojí před ubytovnami téměř jako prosebníci o vstup. Vyplácení „ubytovacích“ dávek vázat pouze na místo trvalého bydliště by zabránilo efektu anonymity. Obnovení veřejné služby, se kterou jsme měli velmi dobré zkušenosti. Vždyť i státní dávka je příjem, který by si měl každý určitým způsobem zasloužit. Pomáhat je třeba jen těm, kdo o tuto pomoc skutečně stojí.  

V kolika případech využilo město v praxi takzvaný zákaz pobytu?

V osmnácti.

Svaz měst a obcí požaduje, aby opakovaný přestupek byl trestným činem. Souhlasíte? A domníváte, se že v nejbližší době bude schválen centrální registr přestupků, který slibovala již předchozí vláda?

Ano. Nekonečné řetězení přestupků od drobných krádeží po porušování městských vyhlášek o rušení klidu a požívání alkoholu na veřejných prostranstvích je skutečnost, která občany našich měst trvale otravuje a snižuje pocit jejich bezpečí. Je naprosto žádoucí, aby bylo možné proti těmto jevům využít výrazně razantnějších nástrojů.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…