Veleba: Nezaleknu se

01.07.2014 11:42

Tři vědci zažalovali senátora a předsedu Strany práv občanů a senátora Jana Velebu za to, že prý poškodil jejich pověst. Veleba v tiskové zprávě na jejich žalobu reagoval slovy: „Pokud žaloba na mne pomůže ušetřit ze státní kasy miliardy, rád soudní proces podstoupím.“ Vědcům vadí senátorovo tvrzení, že vědecké granty týkající se Šumavy jsou příliš vysoké a že „motivací přírodovědců, kteří se angažují ve prospěch zachování šumavské divočiny, jsou peníze, docentury a profesury“.

Veleba:  Nezaleknu se
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Tři vědečtí pracovníci chtějí od Veleby omluvu. Senátor totiž poukázal na údajně nestandardně vysoké granty, které v uplynulých letech směřovaly do výzkumných projektů mimo jiné právě také souvisejících se Šumavou.

„Pokud hovořím o nestandardně vysokých částkách, tak jde o sumy celkem řádově v miliardách korun. Domnívám se, že Šumavu – tento kouzelný kout naší České republiky - si v minulosti mnozí spletli se zlatým dolem. Mým záměrem je, zaprvé, vyvolat veřejnou debatu na téma Šumava. Zadruhé, iniciovat kontrolu v NPŠ v režii Nejvyššího kontrolního úřadu, a to s cílem prověřit nejenom hospodaření NPŠ jako takové, ale například i účelnost a správnost vynaložených prostředků v rámci grantových projektů."

Celá tisková zpráva Jana Veleby ZDE:

Nezaleknu se

Do třetice Veleba vyzval vědce, aby doložili, jakých výsledků za vynaložené miliardy dosáhli a jaké konkrétní dopady jejich bádání má pro řadové občany České republiky.

„Pokud žaloba, která na mne byla podána, pomůže do budoucna ušetřit miliardy korun ze státní či evropské pokladny, velmi rád tento soudní proces podstoupím. Rozhodně nehodlám podlehnout tlaku jakékoliv lobby a nezaleknu se. Chci totiž dostát svému heslu, s nímž jsem bojoval v senátních volbách. To znělo: Ne zlodějnám,“ píše Veleba v tiskové zprávě s tím, že se nehodlá schovávat za výhody, které by mohly vyplývat z výkonu funkce senátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…