Velké dusno kolem Petra Pavla: Novinář vypustil na veřejnost, co prý dělal za komunistů. A generál bouchl do stolu

12.12.2019 16:40

Server Echo24.cz si posvítil na komunistickou minulost generála Petra Pavla. Ukazuje se prý, že Pavel tak trochu mlží o svém poměru k bývalému komunistickému zřízení. Se svou troškou do mlýna přispěl i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Propojil Milion chvilek pro demokracii a komunisty. Přidal se i publicista Štěpán Kotrba, který Petra Pavla označil za „pijavici“, jež se přisaje na každý režim.

Velké dusno kolem Petra Pavla: Novinář vypustil na veřejnost, co prý dělal za komunistů. A generál bouchl do stolu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Dokumenty z archivu bezpečnostních složek v Brně a Praze, které jsou veřejnosti přístupné k nahlédnutí, ukazují, že se pozdější nejvýše postavený voják NATO vzdělával u komunistických špionů, kteří jej školili na práci v týlu nepřítele. Dá se tedy říci, že Petr Pavel o svých počátcích v armádě mlžil, a server si položil otázku, jak moc bude Pavel důvěryhodný jako prezidentský kandidát.

Pavel již jednou kandidátem byl, a to kandidátem na členství v komunistické straně. Od roku 1983, tedy dva roky předtím, než se šéfem komunistů v Sovětském svazu stal Michail Sergejevič Gorbačov. Od toho si prý Pavel sliboval změnu, ale sám se chtěl stát komunistou ještě před jeho nástupem, což důvěryhodnost Pavlových slov oslabuje.

Mně se zdálo, že by mohla nastat podobná situace jako v letech 1967 a 1968. Že je vůle dělat aspoň drobné korekce, které potom mohou vyústit ve větší změny,“ řekl na koncertu Paměti národa 28. října v pražském Karlíně.

Přitom sami komunisté vyhodnocovali vztah Petra Pavla k socialistickému zřízení jako kladný.

„Kpt. Pavel je třídně uvědomělý a politicky vyspělý. Jako člen strany při výkonu své funkce napomáhá prosazovat vedoucí úlohu strany mezi podřízenými,“ citoval server Echo24.cz z historických dokumentů.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček k tomu dodal, že Milion chvilek pro demokracii, na jehož akcích je Pavlovo jméno skloňováno, je tedy vlastně Milionem chvilek pro KSČ.

 

 

V diskusi pod příspěvkem občané Ovčáčkovi připomněli, že ještě v roce 2003 stál jako spolupracovník komunistických stranických novin ve svých textech proti NATO a proti kapitalismu.

Reakce občana na slova Jiřího Ovčáčka

Jenže Ovčáček nebyl jediným mužem, kdo využil textu serveru Echo24.cz, aby zkritizoval Petra Pavla. Přidal se i publicista Štěpán Kotrba, který Pavla označil za „pijavici“, jež se přisaje na každý režim, ať už komunistický, nebo kapitalistický. 

„Sakra lidi, nepomlouvejte KSČ. Není důvod. Za tohle strana nemůže. Nikdy, žádná a za kteréhokoliv režimu, i toho dnešního. Dnešní NATO generál, tehdy ČSLA kapitán Pavel, byl a je prostě pijavice, která se přisaje vždy na každý režim. Bez ohledu na to jaký. Děti se některým komunistům holt nepovedly...,“ napsal Kotrba.

ŠTěpán Kotrba o generálu Pavlovi

Nakonec se ozval i sám generál ve výslužbě Petr Pavel a prohlásil, že to byl první a poslední rozhovor, který s Danielem Kaiserem ze serveru Echo24.cz vedl.

„Blahopřeji Danielu Kaiserovi (Echo24) k našemu prvnímu (a poslednímu) rozhovoru. Některým zaměstnancům médií nestačí ani dostupnost archivních zdrojů, ani vstřícnost a naprostá otevřenost zpovídaného, aby se byť jen přiblížili roli objektivního ‚hlídacího psa demokracie‘. Škoda!“ zdůraznil.

Reakce Petra Pavla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…