Veřejnoprávní televize pod tlakem. A nejen v České republice

13.05.2016 9:30

O tlaku politiků na veřejnoprávní Českou televizi informují dnešní Hospodářské noviny. Podle nich se hraje o vliv na mediální rady i nového ředitele.

Veřejnoprávní televize pod tlakem. A nejen v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČT 24, ilustrační foto

Tlak na ČT se vystupňoval po středečním výroku prezidenta Miloše Zemana na ParlamentníchListech.cz, který uvedl, že by televizi bylo nejlepší znárodnit. Kritikou však vůči médiu nešetří ani Zemanův spojenec posledních týdnů, ministr financí Andrej Babiš (ANO). Toho totiž mimo jiné rozčílila reportáž o kauze jeho farmy Čapí hnízdo. Na předvolebních debatách s voliči se tak rozčiluje nad koncesionářskými poplatky a navrhuje, aby televize byla placena ze státního rozpočtu. 

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

Kritikou vůči televizi dlouhodobě nešetří také předseda Strany práv občanů a senátor Jan Veleba. Ten ji kritizuje například za nevyvážené informace o ukrajinské krizi. A co uvedl poslanec Tomio Okamura (SPD)? Že Česká televize má smysl jen tehdy, když šíří vlasteneckou propagandu. Jediným politikem, který se v poslední době České televize výrazněji zastal, byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož by instituce měla zůstat nezávislá na vládě i podnikatelských skupinách.

Jak následně Hospodářským novinám uvedl ředitel České televize Petr Dvořák, kterému vyprší příští rok funkční období, tlaky na televizi se neustále stupňují. Teze o znárodnění z úst prezidenta však považuje za extrém.

Podle mediálního experta z Karlovy univerzity Tomáše Trampoty se však jedná o problém celé Visegrádské čtyřky. „V Polsku, Maďarsku i na Slovensku dochází ke snaze podmanit si média veřejné služby. Přesto vyjádření českého prezidenta nemá v demokratické Evropě obdoby,“ uvedl.

Poslanci se v současné době také přetahují o návrh zákona, kterým chce ministerstvo kultury omezit jejich vliv na složení Rady České televize. Nově by kromě politiků totiž mohly rozhodovat i respektované veřejné instituce. Tuto novelu prosazuje například exposlankyně Hana Marvanová se svým sdružením Svobodu médiím.

Česká televize není rozhodně v záviděníhodné situaci. Stoupá totiž i počet stížností k Radě České televize, ale i stížností redaktorů na urážky a nadávky na protiimigrantských demonstracích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…