Veterinář, kněz a farmář. Přečtěte si více o trojlístku lidoveckých ministrů

22.12.2013 17:07

Širší vedení lidové strany v sobotu schválilo nabídku ČSSD, strana by tak měla získat tři ministry: zemědělství, kultury a bez portfeje. Křesťanští demokraté již mají křesla mezi sebou zřejmě rozdělena. Ministrem kultury by se mohl stát bývalý kněz, mluvčí České biskupské konference a posléze rozporuplný ředitel ÚSTR Daniel Herman, zemědělství by měl vést sedlák Marian Jurečka a předseda strany Pavel Bělobrádek by měl být členem vlády v hodnosti ministra, aniž by spravoval konkrétní rezort.

Veterinář, kněz a farmář. Přečtěte si více o trojlístku lidoveckých ministrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Medailony vážných uchazečů o vládní křesla přinesl internetový deník Lidovky.cz.

Daniel Herman, narozen roku 1963 v Českých Budějovicích, se stal členem strany až letos v květnu. Býval knězem i pomocným dělníkem. Věřejně známým se stal coby tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení České biskupské konference, jímž byl v létech 1996-2005. Rozporuplná, ovšem sdělovacími prostředky sledovaná, byla jeho úloha v čele Ústavu pro studium totalitních režimů mezi roky 2010-2013. „Kritici Hermanova odvolání nařkli sociální demokracii i radu z úsilí o jeho destabilizaci a pokus ovládnout před budoucí vládou s KSČM (vládní spolupráce ČSSD s KSČM byla před říjnovými volbami považována za jeden z možných výsledků blížících se voleb do dněmovny) archiv komunistických bezpečnostních složek," připomíná deník.

Marian Jurečka, narozen roku 1981 v Přerově, je soukromý zemědělec a pracuje na rodinném statku. Vystudoval rostlinolékařství. Do strany vstoupil již v roce 1999, místopředsedou byl zvolen prvně r. 2010, prvním místopředsedou o rok později a letos tento post obhájil.

Předseda strany Pavel Bělobrádek se narodil roku 1976 v Náchodě. Je doktorem veterinárního lékařství, v oboru ochrany zvířat získal titul Ph.D., studoval rovněž ekonomii, právo, politologii a mezinárodní vztahy na CEVRO. Předsedou strany byl zvolen roku 2010. Členem strany je od roku 2004, v létech 2008 a 2009 byl místopředsedou Mladých křesťanských demokratů, konzervativní mládežnické organizace tradičně blízké lidové straně. V den svého zvolení do čela křesťanských demokratů se vystudovaný veterinář uvedl výrokem: „Za ty roky mi prošla rukama spousta dobytka a sviní a věřte mi, že si s nimi poradím, i když se s nimi potkám ve vrcholné politice.“

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…