Větší nepořádek jsem neviděla. Babišovská náměstkyně popsala stav ministerstva

04.04.2014 8:41

Nová náměstkyně Ministerstva vnitra Adriana Krnáčová prozradila Hospodářským novinám, že resort prověřuje miliardy korun, které šly v posledních letech do velkých státních IT projektů. Audit se zaměří na zakázky na elektronizaci úřadů. Je prý dost možné, že výsledek prověrky dostane do rukou policie.

Větší nepořádek jsem neviděla. Babišovská náměstkyně popsala stav ministerstva
Foto: Redakce
Popisek: Milan Chovanec (ČSSD)

„Nahlédla jsem do té agendy a musím bohužel říct, že větší nepořádek jsem ještě neviděla," prohlásila náměstkyně ministerstva Adriana Krnáčová, bývalá ředitelka české pobočky protikorupční organizace Transparency International. Nechtěla být konkrétní, protože je prý dost možné, že se problematickými zakázkami bude zabývat policie.

Jde o nákladné projekty, které v posledních letech vznikaly na elektronizaci státní správy - e-Government. Největšími projekty byly podle HN takzvané základní registry za 2,5 miliardy korun nebo projekt kontaktních míst CzechPoint pro vyřizování úředních věcí na přepážkách radnic nebo v pobočkách pošt.

Jako v Afghánistánu - samá nášlapná mina

Podle Krnáčové, kterou na ministerstvo nominovalo hnutí ANO Andreje Babiše, má chystaný audit zjistit, za jaké projekty se na vnitru utrácelo, co přinesly a jestli se náklady vyplatily. Jen těžko se prý ale dohledává, kdo z úředníků byl za projekty zodpovědný. „Na jednom projektu se vystřídá v průběhu dvou let dvanáct lidí, nejsou doklady a není jasné, kdo a na čem dělal," popsala deníku.

Prověrka zakázek sahá do doby, kdy IT projektům šéfovali dva náměstci. Tím prvním byl za ministra Radka Johna (VV) Michal Moroz, o kterém expremiér Petr Nečas mluvil jako o „bezpečnostním riziku". Druhým náměstkem byl Radek Šmerda, kterého do funkce přivedl ministr Jan Kubice.

Náměstkyně Krnáčová si nyní vytváří tým odborníků, kteří budou projekty podrobně zkoumat. „Je to jak v Afghánistánu: Všude nášlapné miny a my potřebujeme dobrou jednotku, která je najde a zlikviduje," uvedla. Zároveň chce pro IT zakázky vytvořit pravidla, podle kterých by každé ministerstvo muselo mít přesvědčivou analýzu, co od investice čeká a jak bude drahá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…