Většina Čechů prý věří Miloši Zemanovi

23.08.2018 13:38

Agentura Sanep uveřejnila průzkum důvěry v prezidenta Miloše Zemana. Ukázal, že nadpoloviční většina obyvatel je se Zemanovým působením v roli hlavy státu spokojena.

Většina Čechů prý věří Miloši Zemanovi
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

Průzkum uskutečněný agenturou Sanep v červnu tohoto roku ukázal, že podle názoru většiny obyvatel prezident Miloš Zeman vykonává roli hlavy státu dobře. Nadpoloviční většina obyvatel považuje za dostačující i pevnost Zemanova zdraví.

„Prezident Miloš Zeman se těší nadpoloviční důvěře. Nadpoloviční většina Čechů rovněž považuje zdravotní stav prezidenta za vyhovující. Hlava státu Miloš Zeman se aktuálně těší důvěře v souhrnu 57,5 % dotázaných obyvatel ČR. Prvních sto dní úřadování podruhé jmenovaného prezidenta Miloše Zemana, pak hodnotí kladně v souhrnu 57,3 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR. Názor, že hlava státu Miloš Zeman hájí důstojně zájmy země a občanů ČR, pak sdílí v souhrnu 53,8 % dotázaných,“ stojí ve zprávě agentury.

Jen jedna věc se lidem příliš nelíbí. Druhé jmenování Andreje Babiše premiérem schvaluje prezidentovi jen něco málo přes 48 procent populace, Stejně velký tábor považuje druhé jmenování Babiše za špatné. Druhé Babišovo jmenování kritizují i lidé, kteří jinak Zemanovi vyjadřují důvěru.

Přibližně třetina dotázaných má za to, že by Zeman měl odvolat svého čínského poradce a bývalého ředitele CEFC Jie Ťien-minga. Třetina lidí má za to, že si Zeman svého čínského poradce může ponechat a třetině lidí je tato otázka lhostejná.

Častým tématem mnoha diskusí nejen na sociální sítích je zdravotní stav prezidenta. S ohledem na to je zajímavé, že nadpolovični většina dotázaných považuje Zemanův zdravotní stav za dostatečný.

„Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, který je terčem kritiky řady médií a zejména jeho odpůrců, vnímají z pohledu výkonu funkce hlavy státu jako vyhovující v souhrnu 54 % dotázaných. Na jednu stranu se může zdát tento názor nadpoloviční většiny domácí populace překvapivý, ovšem v porovnání s dřívějším politickým sokem Miloše Zemana Karlem Schwarzenbergem se nejedná o nic překvapivého. Karel Schwarzenberg, dřívější prezidentský protikandidát Miloše Zemana, byl rovněž svými odpůrci kritizován za to, že byl několikrát přistižen, jak na jednáních Sněmovny spal, bylo mu špatně rozumět a rovněž sám přiznal, že hůře slyší. Ale tyto skutečnosti, stejně jako fakt, že Karel Schwarzenberg je o sedm let starší než prezident Miloš Zeman, jeho příznivcům naprosto nevadily a neviděli je jako překážku pro výkon prezidentské funkce,“ připomněla společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…