Viceprezident USA Biden: Putin mnohokrát sliboval mír a pak dodal tanky

07.02.2015 18:49

Spojené státy budou nadále podporovat Ukrajinu, aby se mohla bránit agresi ze strany proruských separatistů. Dnes to na mnichovské bezpečnostní konferenci řekl americký viceprezident Joe Biden. Za nepřijatelnou označil roli Ruska, které podle něj má na separatisty dostatečný vliv, aby je dokázalo zastavit, ale nevyužívá ho a naopak jim dodává bojové prostředky.

Viceprezident USA Biden: Putin mnohokrát sliboval mír a pak dodal tanky
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

"Ruský prezident Vladimir Putin příliš mnohokrát sliboval mír a dodal tanky, jednotky a zbraně. Proto budeme nadále podporovat bezpečnost Ukrajiny. Ne proto, že bychom chtěli válku, ale abychom jí umožnili bránit se," řekl Biden. Neupřesnil však, zda USA přistoupí k dodávkám zbraní ukrajinské armádě.

"Je plně v silách Moskvy zastavit separatisty od prosazování vojenského řešení (situace). Nevěřte nikomu, kdo vám řekne, že to není pravda," řekl Biden. "Působili by tam nějací separatisté sami za sebe? Pravděpodobně ano. Ale jádro jednotek, jejich vedení, vycvičení bojovníci přímo podléhají prezidentu Putinovi," zdůraznil.

Hlavním cílem Spojených států je podle Bidena zajištění celistvosti Ukrajiny. V současném světě podle něj nesmí být silou překreslovány hranice, nesmí existovat žádné sféry vlivu a každá země musí mít možnost zvolit si svou budoucnost sama.

Biden také dal najevo, že USA jsou připraveny udržovat protiruské sankce do té doby, než se podaří situaci na Ukrajině vyřešit. "Není cílem USA, aby ruská ekonomika zkolabovala nebo oslabila. Ale prezident Putin má jednoduchou volbu: zmizet z Ukrajiny, nebo čelit pokračující izolaci a rostoucím hospodářským problémům doma," prohlásil americký viceprezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…