Viktora Orbána zvolil hlavně venkov. FOTO objetí vítěze s rodinou. Marine Le Penová: Voliči odmítli rozvrat

09.04.2018 7:18

Podle agentury Reuters dosáhl maďarský premiér Viktor Orbán se svou pravicovou stranou Fidesz dalšího velkého vítězství. Zdá se dokonce, že udrží ústavní většinu. Dosáhli jsme velkého vítězství a máme šanci dál hájit Maďarsko, oznámil svým rozjařeným podporovatelům. První gratulace ze zahraničí dorazila k Orbánovi od francouzské, neúspěšné prezidentské kandidátky Marine Le Penové.

Viktora Orbána zvolil hlavně venkov. FOTO objetí vítěze s rodinou. Marine Le Penová: Voliči odmítli rozvrat
Foto: Facebook
Popisek: Viktor Orbán se objímá s početnou rodinou po volebním triumfu

Maďarský premiér Viktor Orbán dosáhl třetího velkého volebního vítězství v řadě. Vládne v Maďarsku od roku 2010 a teď se zdá, že povládne do roku 2022. A jak sám říká, dál bude moct hájit Maďarsko. V předvolební kampani lidem sliboval, že bude hájit křesťanské hodnoty, a to jak proti migrantům, tak proti silám ze Západu, které by snad chtěly tyto hodnoty oslabit.

Anketa

Hamáček, Zimola, Foldyna, Onderka, Netolický, Fialová. Líbí se vám nové vedení ČSSD?

hlasovalo: 797 lidí

„Vyhráli jsme, Maďarsko dosáhlo velkého vítězství,“ ujišťoval Orbán své příznivce, když se na základě průběžných výsledků vyhlásil vítězem voleb. „Za námi je velká bitva, dosáhli jsme velkého vítězství a máme šanci dál hájit Maďarsko,“ dodal Orbán ke svým nadšeným příznivcům v Budapešti.

Podle průběžných výsledků získal Orbán se svou stranou 133 křesel ze 199, krajně pravicová strana Jobbik získala 26 křesel  a socialisté 20 křesel. Další dvě menší levicové strany získaly 9 a 8 křesel. Šéf Jobbiku Gabor Vona oznámil, že po neúspěchu ve volbách rezignuje. Také celé vedení socialistů rezignovalo.

Nejvíc hlasů dostal Orbán v menších městech a obcích. Pomohlo mu to, že si udržuje kontrolu nad médii, která jeho poselství o ochraně křesťanských hodnot rozšířila do všech domácností. Toto poselství bylo zesíleno tím, že státní televize zdůrazňovala problémy, kterým čelí západní země kvůli migrantům.    

Orbánovo jasné vítězství pravděpodobně přidělá vrásky na čelech politiků v Bruselu, protože maďarský premiér v uplynulém volebním období měnil ústavu k obrazu svému. Kritici varují, že oslaboval kontrolní systémy nezbytné pro každou liberální demokracii. Orbán jim odpovídal, že by chtěl vybudovat nový typ demokracie – neliberální. Teď může v naplňování své představy pokračovat.

Na mezinárodní úrovni se pravděpodobně spojí s Polskem, které čelí tlaku ostatních členských států EU ze stejného důvodu jako Orbán. V domácí politice bude Orbán pravděpodobně pokračovat v politice snižování daní.

K drtivému vítězství jako první Orbánovi pogratulovala francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová. „Velké a jasné vítězství Viktora Orbána v Maďarsku dokazuje, že rozvrat hodnot a přistěhovalectví, které podporuje EU, jsou znovu odmítnuty,“ prohlásila Le Penová. Dáma věří, že v roce 2019 nacionalisté dosáhnou dalších úspěchů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…