Vím, že jsou lidé naštvaní. Oni ale chápou, že se šetřit musí, řekl Gazdík

11.04.2012 17:51

O kondici české vlády přišel do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu debatovat šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Prozradil, že TOP 09 souhlasila se zdaněním lidí s příjmy nad 100 tisíc, aby se nemuselo sahat na důchody. Gazdík také řekl, že by si přál, aby ve Věcech veřejných „převzali vedení slušní lidé“.

Vím, že jsou lidé naštvaní. Oni ale chápou, že se šetřit musí, řekl Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Vláda ve středu schválila balíček rozpočtových opatření. Mimo jiné dojde ke zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento. Dojde také ke snížení míry valorizace důchodů nebo ke zdanění osob s příjmem nad sto tisíc korun.

Vím, že jsou lidé naštvaní. Oni ale chápou, že se šetřit musí

„Nevolíme z jednoho dobrého a jednoho špatného řešení. Rozhodnutí nejsou jednoduchá. Česká republika se každý rok výrazně zadlužovala, máme každý rok 100 miliardový deficit. Teď stojíme před rozhodnutím, zda vláda splní to, k čemu se zavázala, tedy růst HDP alespoň 2 procent,“ vysvětloval Gazdík v úvodu Dvaceti minut Radiožurnálu.

Gazdík prozradil, že se setkává s lidmi a chodí s nimi do hospody. Prý tedy ví, jak jsou naštvaní. Podle něj si ale občané uvědomují, že se šetřit musí. Ale nelíbí se jim, že zrovna oni odnášejí vládní opatření.

V rozhovoru v Radiožurnálu dále řekl, že je česká vláda důvěryhodnější v evropském kontextu než v domácím.

Abychom nemuseli sáhnout na důchody, souhlasili jsme s růstem daní pro bohaté

Lidé s příjmem vyšším než je čtyřnásobek průměrné mzdy, tedy kolem sta tisíc korun, se musí připravit na vyšší zdanění nad touto hranicí ve výši sedmi procent. Toto progresívní zdanění vláda označuje jako „solidární příspěvek“ a slibuje si od něj navíc dvě miliardy do státní pokladny. Vyšších příjmových skupin se dotkne i zrušení stropu na zdravotní pojištění.

Strana TOP 09 se profilovala tím, že nebude sahat na důchody. Tak Gazdík zdůvodnil růst daní pro lidi s příjmy nad 100 tisíc. Jeho zájmem je teď prosadit změnu rozpočtového určení daní a také to, aby dál fungovala vláda.

Rozhovor se poté stočil na nejmenšího a nepředvídatelného koaličního partnera Věci veřejné. „Vít Bárta je podle mě neformální vůdce Věcí veřejných. Já mu nevěřím, ale za poslední týden jsme mohli vidět, že ve Věcech veřejný nastal určitý proces. Věřím tomu, že ve straně převezmou vedení slušní lidé jako Šťovíček či Navrátilová,“ přál by si Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…