Víme, kolik Čechů nechce za souseda Roma, Afghánce, Francouze či Američana

22.04.2014 12:49

Kdyby si čeští občané mohli vybrat, za souseda by měli nejraději Slováky, naopak nejvíce jich odmítá žít vedle Romů. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM, který proběhl na reprezentativním vzorku osob starších 18 let mezi 11. a 20. březnem. Mezi oblíbené národy u Čechů patří také Angličané, Francouzi, Američané i Němci. Na oblibě u Čechů získali Vietnamci a Číňané.

Víme, kolik Čechů nechce za souseda Roma, Afghánce, Francouze či Američana
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

Tradičně nejraději máme Slováky

Slováci jsou českou veřejností vnímáni tradičně dobře. Bezproblémový postoj k nim vyjádřilo 90 % dotázaných. „Zhruba tříčtvrtinová většina veřejnosti by bez problémů přijala sousedství s Angličanem (83 %), Francouzem (80 %), Američanem (78 %) a Němcem (70 %). Přibližně tři pětiny občanů by rovněž neměly problém s tím mít za sousedy Židy (65 %) nebo Chorvaty (61 %),“ uvedli autoři průzkumu.

Více než polovina lidí by velmi dobře snesla sousedství i s volyňskými a kazašskými Čechy (53 %). Dobře jsou vnímáni i Srbové (44 %), Rusové (41 %), Vietnamci (40 %), Indové (38 %), Číňani (37 %) a Ukrajinci (37 %).

Celý průzkum ZDE

Nemáme rádi Romy, Araby, Afghánce a Čečence

Nepříliš vstřícní jsou obyvatelé ČR k Arabům, které by za sousedy chtělo jen 21 % českých občanů. Podobně jsou na tom s Čečenci (19 %) a Afghánci (18 %). Nejhůře dopadli Romové, ke kterým má česká veřejnost dlouhodobě špatný vztah. Bez problémů by je přijalo pouze 11 % českých občanů. Více než třetina lidí, konkrétně 36 %, by považovala za nepřijatelné, aby v jejich blízkosti žili Romové.

Agentura STEM zjišťuje vztah Čechů ke sledovaným národům a etnikům od roku 1994. Od té doby se postoje nijak zásadně nezměnily, pouze v letech 2005-2008 došlo k všeobecnému mírnému poklesu zastoupení příznivých postojů.

Ze srovnání s předchozím průzkumem z roku 2012 vyplývá pokračující zlepšování vztahu českých občanů k Vietnamcům. „Dále se mírně zlepšil vztah k Američanům a rovněž k Ukrajincům, u kterých zjišťujeme dosud nejvyšší naměřený podíl lidí, kteří uvedli, že by sousedské soužití s Ukrajinci nesli zcela bez problémů,“ dodali autoři průzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…