Vítězná ČSSD jednala v Prostějově jen s hnutím ANO

17.10.2014 15:38

Vítězná ČSSD dnes v Prostějově jednala o možné koaliční spolupráci pouze s hnutím ANO, které ve volbách skončilo druhé. Zatímco první povolební schůzky se v neděli zúčastnili i zástupci sdružení PéVéčko, tentokrát k diskusi o budoucí radniční koalici přizváni nebyli. Jednání budou v Prostějově pokračovat příští týden.

Vítězná ČSSD jednala v Prostějově jen s hnutím ANO
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD)

„Sešli jsme se ve formátu ČSSD a ANO. Vyměnili jsme si vzájemně informace a shodli na tom, že se sejdeme příští úterý ráno,“ řekl ČTK primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD), který povolební vyjednávání nechtěl dál komentovat. Bez komentáře nechal i otázku, zda na úterní jednání budou přizváni zástupci jiné politické strany. ČSSD a hnutí ANO totiž nemá v novém zastupitelstvu většinu.

Skoupý na slovo byl dnes také náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko). Pouze potvrdil, že zástupci PéVéčka se dnešní schůzky nezúčastnili. „O žádné schůzce v tuto chvíli nevím,“ komentoval Pospíšil informaci, že na příští úterý je naplánováno další jednání ČSSD a ANO.

Koalici je možné vytvořit s KSČM či KDU-ČSL

Prostějovské zastupitelstvo má 35 členů, přičemž vítězná ČSSD získala deset mandátů a hnutí ANO bude mít šest zastupitelů. Třetí sdružení PéVéčko, které založili bývalí členové ODS, obsadí v zastupitelstvu čtyři místa. Stejný počet zastupitelů bude mít KSČM a sdružení Změna pro Prostějov. S třemi zastupiteli může počítat TOP 09 a po dvou mandátech bude mít KDU-ČSL a ODS. „Jednání probíhají na všech frontách,“ komentoval aktuální situaci v Prostějově Pospíšil.

Koalici může ČSSD a ANO teoreticky vytvořit například s KSČM. Tato trojice by v zastupitelstvu měla většinu 20 hlasů, stejně jako se sdružením PéVéčko. V úvahu připadá například i koalice s KDU-ČSL či ODS, která by čítala 18 zastupitelů. Pišťák v neděli vyloučil spolupráci se sdružením Změna pro Prostějov, které radnici dlouhodobě kritizuje.

V roce 2010 komunální volby v Prostějově vyhrála ČSSD, které dalo hlas 34,44 procenta voličů. Druhá byla se ziskem 21,02 procenta ODS. Třetí místo patřilo TOP 09, kterou volilo 14,70 procenta voličů. Radniční koalici v Prostějově před čtyřmi lety vytvořila vítězná ČSSD s ODS. Obě strany měly dohromady 22 zastupitelů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…