Vítkovice, ČEZ i šejk Abdulláh al-Chalífa berou české dotace z EU

06.04.2012 9:31

Milióny z eurodotací přitečou z Bruselu do průmyslových gigantů jako je Škoda Auto, Siemens nebo ČEZ. Z přehledu přidělených dotací je zřejmé, že peníze z fondů čerpají koncerny i miliardáři. Informují o tom Lidové noviny.

Vítkovice, ČEZ i šejk Abdulláh al-Chalífa berou české dotace z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

136 miliónů získají například z Regionálního operačního programu Severovýchod  Lázně Bělohrad na projekt Lázeňský resort Strom života. Jejich největším akcionářem je podle deníku vicepremiér Barhajnu šejk Chálid bin Abdulláh Al-Chalífa, který patří k členům barhajnské královské rodiny dolarových miliardářů.
 
Obrovské dotace v řádech stamiliónů dostanou v ČR i nadnárodní společnosti, jejichž obrat dosahuje stovek miliard. Jde například o německého výrobce pneumatik a autodílů Continental, ocelářskou skupinu ArcelorMittal, Vítkovice, ČEZ a Škoda Auto.  "Je lepší, když peníze z fondů vyčerpají velké podniky, než když je Česko nevyčerpá," řekl Lidovým novinám manažer nadnárodního koncorsia, který nechtěl být jmenován.


 
Proti nejsou ani někteří ekonomové. Například ekonomický expert České spořitelny Petr Zahradník uvedl, že velké firmy jsou v regionech nositelem místní prosperity. "Podle mého názoru je dobře, že v odůvodněných případech mají možnost na dotační podporu dosáhnout," řekl Lidovým novinám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…