Vítr nefouká, slunce nesvítí a tady jsou zásoby uhlí na sto roků... Horníci nám povyprávěli o zelených mozcích a bruselských cypovinách

14.05.2022 20:10 | Reportáž

„My máme fajnou hymnu: Kde domov můj? Nevíme, kam patříme.“ Mluvili jsme s bývalými havíři v Karviné – řekli jasně, co si myslí. „A s kým by asi těžbu obnovili? Lidi propustili! Ti, co byli zaběhnutí a rozuměli práci, jsou pryč. Nepochopitelné! Teď dělají skleníky a cypoviny, jak se říká po našemu.“ Avízo pozvolnějšího útlumu těžby, kvůli energetické bezpečnosti, nevyvolalo nadšení. Ti, „co robili na šachtě“, se podělili o zkušenosti na rovinu.

Vítr nefouká, slunce nesvítí a tady jsou zásoby uhlí na sto roků... Horníci nám povyprávěli o zelených mozcích a bruselských cypovinách
Foto: Jan Štěpán
Popisek: OKD

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47752 lidí

„Taky jsem robil na šachtě,“ vzpomíná pan Pavel z Karviné, který si vydělává jako strážný u objektu pojišťovny. Informace o tom, že by se v Moravskoslezském kraji zpomaloval kvůli energetické bezpečnosti státu útlum těžby, bere s rezervou. „Jestli to zase vytunelují, je zbytečné něco zachraňovat. Stát do toho nacpe peníze, a nebude nic. Jde jen o státní peníze. Budou se chovat pořád stejně. Co udělali dřív? Jen lidi byli bez práce,“ komentuje. „Je zbytečné uvažovat o nějaké obnově těžby uhlí. Říkám, jen se zase nacpou peníze určité skupině lidí. Uhlí je tu dost, všude, to je pravda. Jen se nevyplatí ho těžit,“ popisuje.

Nevěří, že by se v regionu mohlo něco změnit k lepšímu. „Když řeknu, co by se tady mělo změnit? Budou mě mít za rasistu. Takže budu držet hubu,“ dodává a dále poukazuje na místní sociální problémy. „Co si někteří dovolují? Opravdu hodně. Jsou na pracáku, na sociálkách, přitom jezdí taxíkama. U baráku mají mercedesy a zánovní béemwáky. My staří chlapi dřeme, abychom měli na jídlo,“ říká a nespokojeně se rozhlíží po okolí. Těžba černého uhlí na Karvinsku by měla pokračovat do druhého kvartálu roku 2023. Přitom podle původního plánu měla skončit už letos.

Stroje zazdili, všechno zničili. Šlendriánská práce

S utlumením těžby a s koncem provozu šachet se spousta lidí prostě nedokáže ani po letech smířit. „My havíři to bereme jinak,“ vysvětluje další bývalý zaměstnanec dolu Lazy. Na dotazy ParlamentníchListů.cz, jak vlastně probíhalo ukončení těžby, jsme slyšeli i toto: „Co udělali, je velká kravina. A není to jen můj názor. Tady jsou zásoby uhlí na sto roků! Vítr nefouká, slunce nesvítí… Když budou brát uhlí ze zahraničí, nedoplatíme se. Jen můj selský názor,“ vysvětluje další bývalý horník.

„Ještě měli nechat doly tak pět nebo deset let běžet, až se vývoj vystříbří. Merkelová za to může a Evropská unie! Zelené mozky!“ dodává už dost naštvaně a dostává se dál do otáček 65letý pan Karel. Jeho syn pracoval taky na šachtě. „Propustili ho, dělá v Hyundai. Tehdy všechny stroje jen zazdili a nechali tak. Kolik to stálo peněz? Šlendriánská práce,“ rozčiluje se dál.

Případné prodloužení těžby uhlí nebo pozvolnější útlum také vidí černě. „A s kým by asi těžbu obnovili? Lidi propustili. Ti, co byli zaběhnutí, uměli, rozuměli práci, jsou pryč. Darkov nebyla stará šachta. Taky jsem dělal na šachtě a vím, jak to chodí. Nepochopitelné! Teď dělají skleníky a cypoviny, jak se říká po našemu. Pro Karvinou tohle nemá žádný užitek,“ dodává s tím, že vývoj je nezvratný.

„Jaké alternativní zdroje? Teď zastaví plyn? A bude z Ameriky? Dražší! A jak se naserou, tak nám nedají nic. Na nás už nesejde, ale mladší generace ještě pozná! Dřív bylo všechno zaběhnuté. Lidi měli práci, byli spokojení, elektrárny jely, kotelny jely. Pak konec. Přišly zelené mozky,“ hodnotí. OKD, jako jediný producent černého uhlí v Česku, už těží pouze na dole ČSM a zaměstnává přes tři tisíce lidí.        

Za Babiše bylo líp? Ano?

V debatách s bývalými havíři, došlo i na aktuální billboardy s nápisy Za Babiše bylo líp“. „Kdyby nebyl Babiš, nemáme takové důchody. Stoprocentně ne. A že na něj útočí? Neříkám, že neměl problémy,“ popisuje dál rodák z Karviné. „Chtěli Babiše shodit. Kdyby šli ti z koalice Spolu do voleb samostatně, jsou nuloví. Rakušan, oči vybučené!“ popisuje své dojmy.

Lidé často zazlívají kabinetu sociální politiku. Řada z nich zkrátka nemá pochopení. „Už to ví každá baba. Každý... Říkají, jací jsou chudáci! Já neříkám, že nejsou chudáci, ale jsou mezi nimi i bohatí lidé. Takové fára, s kterými přijeli, to jsem ani neviděl. My máme fajnou hymnu: Kde domov můj? Nevíme, kam patříme. Jednou s Rusy, pak s Amerikou, uběhne třicet roku a spojíme se s Čínou,“ zaznívá ironický smích.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…