Vláda bere výsledky našich kontrol na lehkou váhu, stěžuje si šéf NKÚ

02.12.2012 14:08

„K závěrům Nejvyššího kontrolního úřadu se kontrolovaní často staví jako k pokutě od dopravní policie,“ řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz Miloslav Kala, pověřený šéf úřadu. A chovají se tak prý často i vládní činitelé.

Vláda bere výsledky našich kontrol na lehkou váhu, stěžuje si šéf NKÚ
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

 

"Ministerstva, potažmo politici obecně, se snaží zbavit mediální nálepky, že neumí uhlídat finance nebo že umožňují, aby se někde kradlo, či že se dokonce sami na těchto krádežích podílejí, a mají proto tendence výsledky kontrol marginalizovat. Ostatně stalo se to bohužel i na jednání vlády," prohlásil.

Zásadním úkolem NKÚ je podle Kaly rozpoznat, kde je dobrá praxe, definovat její kritéria a posoudit, jestli jsou naplňována, nebo ne.  „Když budete mít ve fabrice kontrolora, tak ten rozdělí součástky na dobré a špatné. Může ale udělat i druhou věc - podílet se na odhalování, kde vznikla chyba, proč je vytvářeno tolik špatných součástek - a tam bych rád viděl naši roli,“ vysvětloval.

Nesmíme se nechat zastrašit

Připomněl, že závěry NKÚ potom zejména představují zpětnou vazbu pro politiky o účinnosti vládních politik. Slouží však i médiím, jimž poskytuje ubezpečení, že se žádné problémy neskrývají, a také informaci o tom, jak hospodárně, účelně a efektivně se vynakládají státní prostředky.  „Úřad má posvítit na daný problém, být nezávislým a nenechat se zastrašit,“ zdůraznil.

Poměrně s odstupem se Kala staví k možnosti rozšíření NKÚ o úřad, který by měl na starosti kontrolu hospodaření politických stran, zejména z důvodu obavy o zachování nezávislosti jeho kontrolorů.

Rozšíření NKÚ by nebylo správné

"Nicméně je to na rozhodování zákonodárců. Kdyby k tomu došlo, museli bychom takový úřad striktně oddělit a nechat takové oddělení bez napojení na zbytek úřadu," říká k tomu.

Ke snahám rozšířit pole působnosti NKÚ, například o kontrolní orgán nad hospodařením politických stran, se však Kala staví odmítavě: „Myslím, že to není správné. Jsme podle Ústavy nezávislým orgánem. My kontrolujeme stát a do budoucna potom budeme kontrolovat ještě obce a kraje, ale politické strany kontrolovat nemáme.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

5:00 Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

Pedagogičtí pracovníci jsou povinni „poskytovat dítěti, žáku, studentovi nebo zákonnému zástupci nez…