Vláda má z Bruselu získat na boj s nezaměstnaností skoro šedesát miliard. Neziskovky si stěžují, že z toho dostanou málo

07.07.2014 21:07

Česká republika by mohla do roku 2020 získat prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost z prostředků Evropské unie téměř šedesát miliard korun. Unijní peníze by měly být použity především na podporu zaměstnanosti nebo sociálního začleňování. O návrhu programu bude ve středu jednat koaliční vláda. Neziskové organizace projekt kritizují.

Vláda má z Bruselu získat na boj s nezaměstnaností skoro šedesát miliard. Neziskovky si stěžují, že z toho dostanou málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Cílem projektů má být podle navrhovaného materiálu zvýšení zaměstnanosti mladých lidí, starších pracovníků, matek malých dětí či lidí s nízkou kvalifikací, snížení rozdílů v postavení žen a mužů na trhu práce, lepší vzdělávání, modernizace úřadů, rozvoj sociálního podnikání, rozšíření školek či zřízení sociálního bydlení.

Prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost by do České republiky mohlo z Bruselu přitéct zhruba 58, 72 miliardy korun. Česká vláda by měla nést finanční spoluodpovědnost za projekt. Měla by přidat ještě zhruba 11,88 miliardy korun.  Celý obnost ale nemusí pocházet jen ze státní kasy. Podle návrhu programu by z této částky přes 3,38 miliardy korun mělo putovat ze soukromých zdrojů.

Návrh kromě české vlády musí schválit ještě Evropská komise. Ta by ho na stůl měla dostat do sedmnáctého července. Server iHNED.cz odhaduje se, že by program měl být schválen do konce roku. Spravovat by ho mělo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Neziskovky záměr kritizují

Řada neziskových organizací, které se o peníze z EU na projekty ucházejí, záměr vlády zkritizovala. Vadí jim, že mnohé neziskovky na evropské dotace nedosáhnou, protože se jim například na začleňování lidí z ghett nepodaří od dárců a firem peníze získat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…