Vláda odmítla návrh poslanců Úsvitu. Trestat bojovníky za islamisty lze prý už nyní

13.07.2015 13:18

Kabinet dnes odmítl návrh podaný hlavně poslanci za Úsvit, který by do trestního zákoníku výslovně zavedl možnost stíhání Čechů, kteří se dají do služeb armády takzvaného Islámského státu nebo jiné teroristické organizace. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání vlády. Podle kabinetu lze takové radikály stíhat již podle současných zákonů.

Vláda odmítla návrh poslanců Úsvitu. Trestat bojovníky za islamisty lze prý už nyní
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Lidi, kteří by vstoupili do podobných organizací, lze stíhat pro podezření z teroristického útoku nebo pro podezření z jiného trestného činu hlavně z kategorie činů proti životu a zdraví, stálo v předběžném stanovisku vlády. Za teroristický útok lze uložit až výjimečný trest, tedy i doživotní vězení.

Zákon nyní výslovně zakazuje službu u ozbrojených sil takového státu, který je mezinárodně uznaný. Předloha Úsvitu, kterou podepsalo i několik poslanců vládního hnutí ANO, by zákaz rozšířila na službu u jakéhokoli jiného „cizího činitele“. Podle vládních právníků je užití tohoto pojmu bez bližšího vymezení problematické.

Trestní zákoník uvádí, že český občan, který v rozporu s jiným právním předpisem koná službu ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu, bude potrestán odnětím svobody až na pět let. Až desetiletý trest mu hrozí, pokud by trestný čin spáchal v době ohrožení státu nebo za válečného stavu. Podle branného zákona může občan vstoupit do ozbrojených sil jiných států pouze se souhlasem prezidenta.

Stanovisko vlády je jen doporučením. O předloze rozhodnou zákonodárci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…