Vláda přichází, bude se vyhazovat. Kde?

29.01.2014 7:52

Úřady ministerstev čekají velké personální změny. Desítky vysokých úředníků se bojí o své křeslo. Hodně z nich se totiž do funkce dostalo s nástupem Rusnokova kabinetu a teď je čeká odchod. Jak píše deník MF Dnes, ministři nové vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) už mají seznamy svých lidí, které si na úřady přivedou. Nejvíc lidí prý vyhodí ministři z hnutí ANO.

Vláda přichází, bude se vyhazovat. Kde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepsali koaliční smlouvu

Anketa

Máte radost z nové vlády?

39%
61%
hlasovalo: 6252 lidí

Za hnutí ANO Andreje Babiše míří do křesel resortních náměstků úplní nováčci, píše MF Dnes. Někteří z nich mají zkušenosti z byznysu, které získávali v podniku šéfa hnutí. Například na resort dopravy míří Milan Feranec, krizový manažer koncernu Agrofert. Někteří kandidáti mají alespoň minimální zkušenosti i z politiky. Na Ministerstvo kultury zamíří neúspěšný kandidát z prezidentské volby Vladimír Franz.

Změny mají podle deníku zasáhnout i nižší pozice nebo vedoucí v podřízených organizacích. „Chystám změny v celém vedení Státního fondu pro životní prostředí. Určitě i jinde, ale to až později, toto je pro mě prioritní," uvedl nový šéf resortu Richard Brabec. I ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová počítá s rozsáhlejšími personálními změnami.

Přetahovaná o odborníky

MF Dnes upozorňuje i na paradoxní situace, ke kterým při rychlém hledání klíčových osobností dochází. Koaliční strany se prý o některé odborníky přetahují. Pro příklad druhým mužem na Ministerstvu školství se stane současný ředitel odboru na Babišově Ministerstvu financí Jan Zikl. Jeho jméno prý ministr Marcel Chládek (ČSSD) dlouho tajil, aby ho z konkurenčního úřadu nepřemlouvali.

Jediný, kdo žádné úředníky propouštět nemíní, je budoucí ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Ten naopak přijme další. Velké změny prý nechystá ani nová ministryně spravedlnosti Hana Válková (BPP, zvolena na kandidátce ANO).

Obávat se ale mohou úředníci v resortu zdravotnictví. Nastupující ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) dal najevo nespokojenost s vedením Státního ústavu pro kontrolu léčiv, jehož ředitelem je Pavel Březovský. „Co se týče SÚKL, nedodržují lhůty správních řízení a mám i jiné stížnosti. Ale věřím, že se zatím domluvím se stávajícím ředitelem na zlepšení," podotkl Němeček.

Na Ministerstvo zemědělství pak míří viceprezident Agrární komory, člen ČSSD Jindřich Šnejdrla. Vystřídá tak ve funkci prvního náměstka, lidovce Stanislava Kozáka, ačkoli resort povede KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…